• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Mutfak lavabolarında, duşa kabinlerde ve çaydanlıklarda oluşan kireçleri temizlemek, bayanların en zorlandığı problemlerden biridir. Özellikle Karadeniz bölgesi gibi içme suyunda, kireç oranı yüksek bölgeler, sık sık bu problem ile baş etmek zorunda kalır. Lavabolarda fazla kullanılan kireç önleyici deterjanlar, bir süre sonra derz arasındaki alçıları aşındırarak alt katlara su geçmesinin önünü açabiliyor. Kireç oluşmasına engel olmak için en kalıcı çözüm evin su girişine, kireci süzen küçük bir aparat taktırmaktır. Biraz maliyetli olan bu yöntem, her yıl, takılan bu aparatın temizlenmesi için de masraf gerektirir. Çaydanlık, lavabo ve duşa kabinlerde oluşan kireç evde, kimyasal ve doğal yöntemler ile temizlenebilir.

Kimyasal Yöntemler İle Kireç Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Piyasada satılan çok çeşitli kireç sökücü nitelikte deterjan mevcuttur. Kireç tutan yüzeye kireç sökücü deterjan dökülmesi ile kaynama sesine benzer bir ses oluşacaktır, bir süre bekletilip ses kesilince durulama işlemine geçilir. Çok uzun süre temizlenmemiş eşyalarda, kireç ilk seferde temizlenmeyecektir. Birkaç defa aynı işlem tekrarlanabilir. Kimyasal kullanarak temizlenen, demlik ve su ısıtıcı gibi ağızla temas eden eşyalar temizlik sonrası çok iyi durulanmalıdır. Birkaç defa içinde, su kaynatılıp dökülerek son kalan deterjan kalıntılarından arındırılmalıdır. Çok zehirli kimyasallar içeren kireç sökücü deterjanlar, vücutla temas ettiğinde, geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir.

 

Doğal Yöntemler İle Kireç Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Ağızla temas eden demlik ve su ısıtıcı gibi eşyaların, doğal yöntemler kullanarak temizlenmesi daha sağlıklıdır. Her mutfakta bulunan birkaç malzeme, kireç temizliğinde harika sonuçlar verir, gereksiz kimyasal temasını da engeller.

 

1- Sirke İle Kireç Lekesi Temizliği

Salata ve turşularda kullanılan ve mikrop kırıcı özelliği ile bilinen sirke, çaydanlık, lavabo ve derz aralarındaki kireçleri sökmekte de etkilidir. Su ile doldurulan çaydanlığa, bir bardak sirke ilave edilip ocakta kaynatılır, 20 dakika kadar ocakta bekletilen karışım boşaltılıp, çaydanlık bol su ile durulanır. Çok kalın kireç tutan çaydanlıklarda, kaynatma süresi uzatılır, yine temizlenmez ise işlem tekrarlanır. Evde küçük çocuğu olan aileler, sirkeyi evin bütün temizliğinde kullanabilir, kokusu kalıcı değildir, temizlikten bir süre sonra yok olacaktır.

 

2- Karbonat İle Kireç Lekesi Temizliği

Pasta, börek ve keklerde kullanılan karbonat kireç lekeleri için de etkili ve doğal bir yöntemdir. İki ölçü boraksa karıştırılan bir ölçü karbonat kireç lekesi olan bölgeye dökülür, bir müddet beklendikten sonra bol su ile durulanır. Banyo, mutfak, çaydanlık ve su ısıtıcılarda oluşan kirecin temizlenmesinde kullanılan karbonat boraks karışımı, kimyasal kullanmadan kireç temizliğine kesin çözümdür.

 

3- Limon Tuzu İle Kireç Lekesi Temizliği

Reçele ve limonata yapımında kullanılan limon tuzu, özellikle demlik ve su ısıtıcılarda kirecin sökülmesi için en çok kullanılan doğal yöntemlerden biridir. Su doldurulan çaydanlık, içine bir yemek kaşığı limon tuzu atılarak ocağa koyup kaynatılır, yarım saat kaynatılan çaydanlık bol su ile durulanır. Kirecin kalınlaşmasını beklemeden kısa aralıklar ile limon tuzu kullanarak çaydanlık ve su ısıtıcıları temizlemek en doğal ve kolay yöntemdir.

 

4- Kaya Tuzu Kullanarak Kireç Lekesi Temizliği

Çaydanlık ve su ısıtıcıların temizliğinde kullanılan bir başka doğal yöntem, kaya tuzu kullanarak kireç lekesi temizlemektir. Yarıya kadar su doldurulan ısıtıcı veya çaydanlık, iki çorba kaşığı kaya tuzu ve bir miktar sirke ilave edilerek kaynatılır. Yaklaşık 15 dakika kaynatıldıktan sonra durulanan çaydanlık veya ısıtıcı ilk alındığı günkü kadar temiz bir şekle dönüşecektir. Sirke kokusu hava ile temas ettiği zaman kısa sürede yok olur.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi