• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Ekinezyalı Çayın Faydaları Ve Zararları

Ekinezyalı çay, Ekinezya Amerika kıtasında yetişen buranın halkı tarafından çok sık kullanılan özellikle de kış hastalıklarına çok şifalı olduğu bilinen bir bitkidir. Ekinezya bitkisi yaprakları da kökü de çok şifalı olan bitkidir. Bu bitki enfeksiyonlar da grip gibi bulaşıcı hastalıklarda kullanılır ve genellikle kış hastalıklarına karşı tüketildiği için halk arasında kış çayı olarak da bilinmektedir. Ekinezyanın bilinen diğer isimleri de vardır, bunlar kırmızı ayçiçeği, tarak çiçeği, kirpi çiçeği, Hint başı ve koni çiçeği bazılarıdır. Ekinezya çayının vücudumuza birçok faydası vardır.

Ekinezyalı Çayın Faydaları

Ekinezya çayının faydaları

  • Soğuk algınlığını önleyici özelliği vardır.

  • Bu kış çayı antiseptik özelliğine de sahiptir.

  • Boğazların ağrısını ve kuru öksürüğü geçirir.

  • Bademciklerin şişkinliğini alır.

  • Kasların ve eklemlerin ağrılarına iyi gelir.

  • Kansere karşı koruma özelliğine sahiptir.

  • Hemoroid tedavisinde de kullanılabilir.

  • Ateş düşürme özelliği vardır.

  • Orta dereceli enfeksiyonlarda ve idrar yolu enfeksiyonlarında da kullanılır.

  • Migreni olan kişilerde oluşan ağır baş ağrılarına da iyi gelir.

  • Herhangi bir şeye alerjisi olanların alerji belirtilerini hafifletir.

  • Saman nezlesine birebirdir.

  • Ekinezya çay olarak kullanılabileceği gibi özünden kremde elde edilir ve bu krem egzama, vajinal mantar ve ayak mantarına da iyi gelmektedir.

  • Bu çayda kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, sodyum gibi mineralleri içerdiği için vücudu dinç tutar.

 

Ekinezya çayı nasıl hazırlanır?

Bu bitkinin yaprağı da kökleri de kullanılıp çayı yapılabilir ama genellikle ekinezya çayı kökünden yapılmaktadır. Çayı hazırlarken ekinezya taze kökten hazırlanacak olursa 2 yemek kaşığı kadar kökün üstüne 1 su bardağı kaynar su ekleyebiliriz. Eğer taze değilde kuru kök kullanılacaksa 1 su bardağı sıcak suya 1-2 çay kaşığı  kullanılması yeterli olacaktır. Her türlü kullanımda da çayın iyice demlenmesi için demlik ağzı kapalı şekilde 5 yada 10 dakika beklenilmelidir. soğuk algınlığında bu çayın sıcak içilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Fakat kökünden hazırladığımız çay faydaları çok olduğu bilinse de biraz acı olabilir bu acı tadı gidermek için çayın içine bal, limon suyu veya zencefil ilave edebiliriz. Yada kök acı tat verdiği için yapraklarından da bu çayı hazırlayabiliriz, böylece acı tat olmadan ekinezya çayı elde edebiliriz. Hazırladığımız bu çay öğünlerden sonra 3 defa tüketilebilir.

 

Fakat yan etkileri olabileceğinden dolayı günde 3 bardaktan fazla tüketilmemelidir. Bir hafta düzenli kullandıktan sonra 1 yada 2 hafta ara vermelisiniz. Ekinezya çayı bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle kış hastalıklarında tavsiye edilmektedir. Birde dikkat edilmesi gereken husus ekinezya çayı bazı kişilerde alerjiye sebep olabileceği için aşırı kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle de astımı olanlar, papatya ve diğer bitkilere alerjisi olan kişiler bu çayı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(67209 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Ekinezyalı Çayın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ekinezyalı Çayın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ekinezyalı Çayın Faydaları Ve Zararları Ekinezyalı çay, Ekinezya Amerika kıtasında yetişen buranın halkı tarafından çok sık kullanılan özellikle de kış hastalıklarına çok şifalı olduğu bilinen bir bitkidir. Ekinezya bitkisi yaprakları da kökü de çok şifalı olan bitkidir. Bu bitki enfeksiyonlar da grip gibi bulaşıcı hastalıklarda kullanılır ve g...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi