• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Aralık 2024 Salı

Kiraz Sirke Sineği (Drosophila Suzukii) Zararlısı ve Mücadele Yöntemleri

Kiraz Sirke Sineği (Drosophila Suzukii) Zararlısı ve Mücadele Yöntemleri

Kiraz sirke sineği (Drosophila suzukii) güneydoğu asyaya özgü bir türdür. Coğrafik dağılımı çok hızlıdır ve şu anda Kuzey Amerika, Orta Amerika ve  Avrupa'ya yayılmıştır. Diğer sirke sineklerinin aksine Drosophila suzukii sağlıklı meyvelere saldırırlar ve bu nedenle yumuşak meyveler ve meyve bitkilerinde %5 ile %100 arasında ekonomik tehdit yaratırlar.

Zararı

Dişi Drosophila suzukii tırtıllı yumurta borularını taze ve olgunlaşmamış meyvelerin yumuşak yüzeylerinin altına bırakırlar, küçük yaralar oluştururlar. 2 gün sonra yaranın etrafındaki doku yumuşar ve parçalanır, göze çarpan bir yaraya dönüşür. Bu yaralardan yaygın sirke sineği D. melanogaster ve botritis gibi ikincil zararlıları ve hastalıkları çekebilecek sıvılar çıkabilir. Ortadan yüksek dereceye tehlikeli dönem ilkbahar ortasından sonbahar sonuna kadar olan dönemdir.

Açıklama ve yaşam döngüsü

Erginler yaklaşık 2-3 mm uzunluğundadır. Vücutları abdomende koyu şeritler ile sarı-kahverengidir. Erkekler kanatlarında koyu bir nokta bulundururlar. Dişilerde bu yoktur fakat tırtıllı yumurta boruları ile ayırt edilebilirler. Yumurtalar küçüktür, yarı saydam ve parlaktır. Larvalar beyaz, silindirik ve 3-4mm boyundadır. Pupalar kahverengi-kırmızı renktedir ve 2-3 mm uzunluğundadır. 

 Drosophila suzukii 1-2 haftalık bir yaşam döngüsüne sahiptir ve her yıl 10-13 jenerasyon oluştururlar. Optimum sıcaklığı 20°C civarındadır, fakat 0°C ile 30°C arasındaki sıcaklıkları tolere edebilirler. Erginler 3 ile 9 hafta arasında yaşabilerler. Uykuya yatabilirler, fakat ılıman kış geçen bölgelerde söz konusu değildir. Çıkan ve döllenmiş dişi her seferde 2-3 yumurta bırakabilir ve yaşam döngüsü boyunca 300 yumurtaya kadar üretebilir. Potansiyel popülasyon genişliği devasadır; 3 jenerasyondan sonra 25 milyon ergin çıkar!

 

KİRAZDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR 

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Kadir Şahin

17.05.2020 12:06:37

Kiraz dallarını bir böcek kesiyor dallar zamanla düşüyor böyle bir şeyle karşılaştınız mı hocam

Arafa Karaçelebi

11.03.2019 22:32:38

Ülkemizde, Kiraz sineğinin doğal düşmanları üzerinde bir çalışma yapılmadığı için bilinmemektedir.

Aydın

11.03.2019 20:49:18

Kiraz sineğinde biyolojik önlem Nasıl yapılmalıdır

(78470 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Mutluluk elin erişebileceği çiçeklerden bir demet yapma sanatıdır.B.Goddar

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi