• notifications1
  • menü

Bugün : 1 Temmuz 2025 Salı

Değirmen Güvesi (Ephestia Kuehniella Z.) Depo Zararlısı

Değirmen Güvesi (Ephestia Kuehniella Z.) Depo Zararlısı

Değirmen Güvesi (Ephestia Kuehniella Z.)

Değirmen Güvesi

Tanımı ve Yaşayışı: Değirmen Güvesi  Ergin güve dumanlı gri renkte ve 10-14 mm boydadır. Ön kanatlar üzerinde enine zikzak bantlar vardır.Larva krem renkli ve kıllarla kaplıdır.Olgun larva 12-19 mm boydadır.Erginler1-2 hafta yaşarlar.

 

Olgunlaşan larva gıda ortamını terk ederek, ambardaki yarık, çatlak, girinti vs. yerlerde kokon örerek pupa olur.Gelişme süresi normal koşullarda 6-8 haftadır.Yılda 3-4 döl verir.Zararlı Olduğu Ürünler:Hububat, un ve undan üretilen maddeler.



Zarar Şekli: 

Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar. Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar. Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar. Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. 

 

Bunlar; Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti. 

 

Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar.  Bunlar; Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği .

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Sema Altuntaş

14.12.2018 21:55:19

Güvelerin hepsi bir birine benziyor bunları nasıl ayırt ediyorlar anlamadım gitti.

Esra Can

30.01.2024 17:29:40

bence böcekler de hep birbirine benziyor :)

(05820 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Herkes aynı şeyi düşünüyorsa,hiç kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri