Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Tütün Güvesi (Ephestia Elutella Hubn.) Depo Zararlısı

Tütün Güvesi (Ephestia Elutella Hubn.)
Tanımı : Erginin rengi griden kahverengine kadar değişir. Ön kanatların uç ve göğüse yakın kısımlarında ikişer bant bulunmaktadır. Arka kanatlar açık gri renklidir. Vücut boyu 6-10 mm kanat açıklığı 15-20 mm dir. Oval şekilli yumurtaları önceleri beyaz olup sonra sarımtırak renge döner.Larva 8-12 mm boyda olup kirli beyaz renkten açık pembe renge kadar değişiklik gösterir. Vücut kıllı olup üzerinde kahverengi noktalar vardır. Pupa 6-8 mm boyda ve kahverengidir.
Yaşayışı : Dişi ergin 4-10 günlük yaşamı süresi içinde ortalama 100 yumurta bırakır. Yumurtaların tek tek veya kümeler halinde genellikle tütün yada denk üzerine bırakırlar. Kuluçka süresi 4-15 gün olup çıkan larvalar hemen beslenmeye başlar.Tütün güvesi kışı, tütün depolarında duvar ve çatlaklarda bir kapsül içinde olgun larva olarak geçirirler.
Larva devresi 30-120 gün olup sıcaklığın 15 C0’ye ulaşmasıyla birlikte pupa haline geçmeye başlarlar. Pupa devresi 7-12 gündür. İlk ergin çıkışı iklime de bağlı olarak Mayıs ortalarında başlamaktadır. Yılda 3 nesil verirler.
Zararı : Tütün güvesi,kalite ham tütünü tercih eder. Larvaları, yaprak yüzeyinin damar haricindeki kısımlarını yiyerek ve pislik bırakarak zararlı olurlar.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri