• notifications1
  • menü

Bugün : 11 Ekim 2024 Cuma

Tarım Arazilerinin Satış Şartları 2016

6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile artık tarımsal vasıflı arazilerin satış,devir, hisselendirme ve ifraz gibi işlemleri belirli şartlara bağlandı. Bu yeni kanun ile tarım arazileri satışa esas olmak olmak sulu araziler, kuru araziler, dikili araziler ve sera vasfında araziler olmak üzere 4 kategoride ele alınmaktadır. Peki arazinin sulumu olduğuna nasıl karar verilecek.Sulu arazinin tespitinde çoğunlukla çiftçi kayıt sisteminde beyanlar esas alınmaktadır. Eğer satışa konu olan arazi çiftçi kayıt sistemine kayıtlı değil ise satışa onay verecek İl yada İlçe Müdürlüğünden bir teknik eleman götürerek yerinde tespit yaptırarak arazinin sulumu, kurumu, dikilimi yada seramı olduğunu tespit ettirebilirsiniz.

 

Peki tarımsal arazilerin satışında süreç nasıl işlemektedir.Tarımsal araziyi satmak isteyen şahıs ile alıcı Taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğüne başvururlar.Tapu Müdürlüğü bu arazinin satışının yapılıp yapılamayacağı konusunda İl yada İlçe Tarım Müdürlüğüne görüş sorar. İl yada İlçe Tarım Müdürlüğündeki bu işe bakan teknik eleman satışa konu olan arazinin önce sulumu, kurumu, dikili, seramı olduğuna bakar. Eğer arazi sulu yada kuru tarla vasfında arazi ise satışa konu arazinin büyüklüğüne ve sınırında satmak isteyen şahsın başka arazisi varmı ona bakar. Eğer satışa konu arazinin sınırında satacak şahsın başka arazisi yoksa ve satılacak arazi sulu yada kuru tarım arazisi ve 10.000 metrekareden küçükse satışına onay verir.Aynı şekilde 5.000 metrekareden küçük dikili tarım arazisi yada 1.000 metrekareden küçük sera ise yine satışına izin verir.

 

Eğer satılacak arazi sulu yada kuru tarım arazisi ve 10.000 metrekareden büyükse yada 5.000 metrekareden büyük dikili tarım arazisi yada 1.000 metrekareden büyük sera ise bu araziler ekonomik bütünlük arzeden araziler olduğu için bunların bulunduğu ilçede satıcııya ait bu taşınmazları kuş uçuşu 10 km yakınlarında başka arazi varmı ona bakılır.Eğer başka ekonomik bütünlük arzeden arazileri yoksa satışa izin verilir. Satıcıya ait bu taşınmazların kuş uçuşu 10 km yakınlarında başka arazi var ise bu sefer yeter gelirliğe bakılır.Eğer satışa esas arazi şahsın yeter gelirli arazi büyüklüğünün üzerinde ise satışa izin verilir.Bu teknik konuyu aşağıda basitçe anlayabilceğiniz bir programa dönüştürdürdük. Yeni kanuna göre tarla satış işlemlerini yapıp yapamayacağınızı rahatlıkla öğrenebileceksiniz.

 

Yeni Kanuna göre tarlamı hisselere nasıl bölerim ?

6537 sayılı kanun ile arazilerin hisselendirilmesi yani paylı mülkiyete dönüştürülmesi,  hisseli tarla tapu satışı nasıl yapılacağı belli şartlara bağlandı.Hisseli tarla ne demektir önce kısaca onu tanımlamak gerekir. Bir tarla üzerinde birden fazla şahsın maddî olarak bölünmeden belli paylara sahip olmasına hisselendirme denir.Yani hissedarlar tarlanın belli oranlarda sahibidirler ama zemin üzerinde nerenin onlara ait olduğu belli değildir.Yani beş hisseli bir tarlanın beş hissedarı o tarlanın her metrekaresine hisseleri oranında sahiptirler. Yeni kanuna göre yeter gelirli arazi varlığınızın üzerindeki arazileri hisselendirebileceksiniz.Hisselendirme neticesinde oluşan hisse miktarları tarla vasfındaki arazilerde 20.000 metrekarenin , dikili tarım arazilerinde 5.000 metrekarenin seralarda ise 3.000 metrekarenin altında olamayacak. Bu anlatılan konuları tarlanızı nasıl ve hangi şartlarda hisselendirebileceğinizi, hisseli tarlanın hangi şartlarda nasıl satılacağını aşağıda hazırladığımız programda rahatlıkla anlayabileceksiniz.

 

Yeni Kanuna göre tarla ifraz şartları nelerdir ?

İfraz bir tarlanın birden fazla tapuya bölünmesine denir.İfrazın hisselendirmeden farkı ifraz neticesinde oluşan yeni parseller tam hisse ile ifrazı yapılan şahsa ait olmasıdır.Hisselendirmede ise hissedarlar hisseleri oranında taşınmazın sahibidirler. Yeni kanunda ifraz işlemlerinde yeter gelirli arazi büyüklükleri baz alınmaktadır.İfraz neticesinde oluşacak en küçük parsel büyüklüğü o arazinin bulunduğu yerdeki yeter gelirli arazi büyüklüğünün altında olamayacaktır. Mesela Ankara Kazan ilçesinde kuru tarlasını ifraz yaptırmak isteyen bir şahsın ifraz yaptırmak istediği arazisi en az 350.000 metrekare olmalıdırki arazini 2 parçaya ifraz ettiğinde oluşabilecek parsellerin büyükükleri o ilçeye ait olan yeter gelir büyüklüğü olan 175.000 metrekarenin altına düşmesin. 

 

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi kanunu

Mirasa konu olan tarımsal arazilerin paylaşımında miras bırakanın ölüm tarihine göre mirasın nasıl paylaşılacağı farklılık göstermektedir. Miras bırakan yani muris 15 Mayıs 2014 tarihinden önce ölmüşse mirasın paylaşımı eski mevzuata göre olmakta yani tarımsal araziler istenirse mirascı sayısı kadar hisselere bölünmekte ve hisseli tapu çıkarılabilmekte, yada arazilerin satış işlemi yapılacaksa arazilerin büyüklüklerine bakılmadan hissedarlar birbirlerine yada bir başkasına satış yapabilmektedir.Eğer Miras bırakan yani muris 15 Mayıs 2014 tarihinden sonra ölmüşse o zaman arazilerin satışı yada mirascıların arazileri kendi aralarında paylaşmaları belli şartlara bağlıdır. Eğer mirascılar mirasa konu arazileri satmak isterlerse ekonomik bütünlüğü olan arazilerin hepsini aynı anda satmalıdırlar.

 

Elbirliği halinde mülkiyet olan parsellerde iştirakciler hisselerini birbirlerine devredebilirler.Ancak parseldeki iştirakciler hisselerini birbirlerine devrederken ekonomik bütünlüğü olan parsellerde bütün iştiracikler farklı parsellerdeki hisselerini her parselde farklı bir hissedara devredemezler.Mirascılar parselleri kendi aralarında paylaşmak isterler ise ekonomik bütünlüğü olmayan arazileri istedikleri gibi parsel parsel paylaşabilirler. Ancak ekonomik bütünlüğü olan arazilerin paylaşımında arazilerin bulunduğu ilçedeki yeter gelir arazi büyüklüğü baz alınarak ekonomik bütünlüğü olan arazilerin ya bir mirascıya yada yeter gelir arazi büyüklüğünün katları olarak şekilde birden fazla mirascıya devri yapılmalıdır.

 

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Mevlâna

20.03.2021 18:11:18

24 hissedar 23 ü bir hissedara satış yapmak istiyor bir hissedara istemiyor ne yapabiliriz

Enis Morkoç

20.10.2020 22:43:16

Kocaeli, Başiskele ilçesi. 3 adet tarla 6260, 9000 (bitişik parsel, kuru tarım), 11654 m2 (10 km içinde) dikili fidanlık. 6260 m2 olanı satabilirmiyim?

Semra Çam

11.07.2017 16:20:37

2008 yılında babam vefat etti.Babamın çok fazla borcu olduğu için 6000 metrekare tarlayı hissedarı olan halama devrini yaptık.Toplamda 12000 metrekare olarak tek tapuya dönüşen bu tarlayı 2' ye bölmek istiyoruz ... ancak yasalar gereği bölünemez diyorlar.
Ancak 12000 metrekare alanın tamamı zeytinlik. Bahçe vasfına çevirip bölünemez mi?
Yada ne yapabilirim..

Fatih Doğan

8.07.2017 18:16:35


merhaba ananem 2015 mayis ayinda vefat etti.annem ve 2 dayim ananeme ait 27 adet tarla icin intikalden sonra elbirligi tapusu aldi.simdide aile mallari ortakligi kuruyorlar.bu tarlalar kök muris ananemde durmamasi icin.bu 27 adet tarlada ananem ve baska hissedarlar var.bu 27 adet tarlsnin hepsi 10 dekarin uzerinde ve 10 km icinde yaĺniz sinirdaslik yok tarlalarda.bu tarlalarda ananeme dusen hisseler 24 unde 10 dekarin altinda 3 unde 10 dekarin ustunde.tarlanin birindeki hisseyi 3. kisiye satmak istiyoruz.tarla 37000 metre ananeme dusen hisse 1079 metre satabilirmiyiz arazi kanununa

Hasan Kasap

1.05.2017 20:47:08

Dedemin vefatı 40 sene öncesini buluyor. O dönemde babam ve halalarım veraset ilamı cıkartmişlar fakat yerlerin bölünmesi konusunda herhangi bir girisimde bulunmamişlar. Suan 16.000, 7.000 ve 6.500 metre kare olan ve koyde cesitli yerlerde olan arazileri ucuncu bir şahsa satmak istiyorlar. 7 kardes aralarinda anlasamadigi icin yerleein bir kisi uzerine devrini istemiyorlar.
Yukarida 15 Mayıs 2014 tarihi veeilmis ve bu tarihten once satisin kardeslerin onayiyla baskasina satisinin olabilecegi söyleniyor. Bu tarih kanundaki hangi madde ile belirlenmis ve bir onceki kanunun numarası nedir?
Tesekkurler.

(94139 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Arılar, yarım kilo bal yapabilmek için iki milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamak zorundadırlar.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi