• notifications1
  • menü

Bugün : 4 Aralık 2024 Çarşamba

Kapsül Kurtları Zararlısı (Etiella Zinckenella)

Kapsül Kurtları Zararlısı (Etiella Zinckenella)

Kapsül Kurtları

(Etiella Zinckenella)

 

KAPSÜL KURTLARI TANIMI VE YAŞAYIŞI

Her iki türde de kelebeklerin kanat açıklığı ortalama 2-3 cm civarındadır. Yumurtaları, şeffaf, beyaz renkte olup boyu 1 mm kadardır. Olgun larvaların boyu 1 ila 1.5 cm civarında değişmektedir. Her iki türde de dişiler yumurtalarını çoğunlukla konukçularının çiçek çanak yapraklarının alt yüzeyine, çok az da olsa kapsül yüzeyine ve çiçeklere tek tek bırakırlar. Yumurtalardan çıkan larvalar çiçekler veya kapsüller girerek, çiçek içindeki dişi ve erkek organları, kapsül içindeki yeşil taneleri yiyerek beslenirler.

KAPSÜL KURTLARI ZARAR ŞEKLİ

Larvaları çiçeklerde veya kapsüller içinde beslenerek zarar yaparlar. Hasar görmüş çiçeklerin kapsül bağlaması mümkün olmadığı gibi kapsül içine giren larva, tanelerin tümünü yediği için doğrudan ürüne yönelik bir zarar söz konusu olup zarar oranı %5-70’dir. Ege, Trakya, Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki baklagil üretimi yapılan yerlerde yaygındır.

KAPSÜL KURTLARI ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Baklagillerden fasulye, börülce ve mercimekte beslenirler.

 

KAPSÜL KURTLARI MÜCADELE YÖNTEMLERİ

 

Kültürel Önlemler

Tarlada bitki artıklarının bırakılmaması, hasattan sonra derin sürüm yapılması ve ekim nöbeti zararlı popülasyonunu azaltıcı faktörlerdir.

 

Kimyasal Mücadele

Birinci ilaçlama çiçeklenme başlangıcında, kelebek uçuşları devam ediyorsa birinci ilaçlamadan 15 gün sonra ikinci uygulama yapılmalıdır.

 

KAPSÜL KURTLARI KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Cypermethrin, 200 g/l EC 50 ml 7

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(15904 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Hekimlerin yaptığı en büyük hata ruhu düşünmeden yalnız bedeni tedaviye teşebbüs etmeleridir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi