Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Fındık Kozalak Akarı Zararlısı (Phytoptus Avellanae)
- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Bitki Zararlıları (Entomoloji)
- 2 dosya
- 3 resim
- 4 yorum
- 4330 okunma
Fındık Kozalak Akarı
(Phytoptus Avellanae)
FINDIK KOZALAK AKARI TANIMI VE YAŞAYIŞI
Çıplak gözle görülemeyecek kadar çok küçük akarlardır. Marttan nisan ayı başına kadar kozalaklar tepelerinden patlar ve nympler (gençler) göç ederek yeni uyanmış 3-3.5 cm boyundaki sürgünlere geçerler. Bu şekilde fındıkların meyve sürgün gözlerine girerek onları şişirmek suretiyle gal şekline sokarlar. Kozalaklar genellikle sürgün uçlarında görülür, uçtan itibaren dördüncü göze kadar da kozalaklar teşekkül edebilir.
FINDIK KOZALAK AKARI ZARAR ŞEKLİ
Gözlerde meydana gelen zarar, uç kurumaları ve meyvelerde azalma (üründe azalma) şeklinde görülür. Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür. Bu durumda her kozalak akarının bir meyveye zarar verdiği düşünülürse bu zararlının önemi daha da iyi anlaşılır.
FINDIK KOZALAK AKARI ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER
Fındık
FINDIK KOZALAK AKARI MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Kültürel Önlemler
Yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bahçenin herhangi bir yerinde biriktirilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Kimyasal ilaçlamaya karar vermek için yaklaşık 10 dekarlık bir bahçede tesadüf olarak 10 ocakta ve bu 10 ocağın her bir dalında bulunan kozalaklar sayılır. Ortalama dal başına 5 kozalak bulunursa o bahçede ilaçlamaya karar verilir. Kimyasal mücadele nisan sonuna doğru yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı kadar olduğu dönemde yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede tam bir kaplama gerekir. Kükürtlü ilaçlar, bahçede Kahverengi koşnil olup olmadığına göre kullanılmalıdır. Kahverengi koşnil olan bahçede bu zararlını doğal düşmanı olan mantarların varlığını korumak için kükürtlü ilaçlar kullanılmamalıdır.
FINDIK KOZALAK AKARI KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI
Etkili madde adı ve oranı | Formülasyonu | Doz 100 lt suya | İlaçlama ile hasat arası süre (Gün) |
Omethoate 565 g/l | SL | 150 ml | 21 |
- Akaroloji ders notları için tıklayınız.
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Fındık Kozalak Akarı 1 135 kb
- Fındık Kozalak Akarı 2 113 kb
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları