• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Kiraz Aşılama Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

Kiraz Aşılama Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

Bir  Dalbastı kiraz ağacından alınan göz (domur) aşısı yapılarak üretilir.15 Mayıs /15 Haziran Sürgün aşısı - 15 Ağustos/15 Eylül Durgun göz aşısı Uygulanır. Birinci yol tohumla çöğür yetiştirilir. İkinci yıl göz aşısı yapılır. Ceviz ve kiraz ağaçlarında T göz aşısı için aşılama zamanının 15 Mayıs /15 Haziran arasında ve  aşılamada uygun zaman seçimi önemlidir.

Kalem alınacak ağacın kolay  kabuk vermesi (kabuğunun rahat kalkması) gerekir  Bu zaman dilimi ceviz, kiraz ve diğer meyve ağaçlarında T göz aşısı için uygundur. Aşılama yapacak olan çiftçilerimizin aşılanacak ağacın kabuk vermesine dikkat etmeli. Ayrıca göz alınacak kalemler sağlıklı ağaçlardan seçilmeli.

 

Senelik kısmen pişkin sürgünler tercih edilmeli ve üzerindeki gözler pişkin olmalıdır. Bunun yanında anaçlar aşılamadan bir iki gün önce sulanmalıdır. Aşılama için alınan kalemler aşı esnasında su dolu kaplarda ya da ıslak bez içerisinde muhafaza edilmeli. Sürgün dibi ya da ucundaki gözler aşı gözü olarak kullanılmamalı sürgün ortasındaki pişkin gözler  tercih edilmelidir. Aşı noktasının aşı bağı ile hava almayacak şekilde en kısa zamanda sarılmalıdır. Bağlar 20-25 gün sonra aşı gözünün ters noktasından kesilerek çözülmeli.

 

Gözün kabuğu normal açık kahve veya yeşil renkte ve göz şişkin ise aşı gözü üzerinde bırakılan yaprak sapı  el değdiğinde hemen kopuyorsa aşı başarılıdır demektir.
Yine Aşağıda Kalem Aşısıyla kiraz aşılama örneği görülmektedir

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Nevin Aban 37810

26.05.2022 16:49:39

T aşısı nasıl yapılır

Murat

8.06.2020 13:00:54

Büyük kiraz ağaçına aşı nasıl yapılıyor komple kesilerek mı yoksa yeni taze dallaramı teşekkürler

(23489 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Ne kadar yükselirsen, uçmayı bilmeyenlere o kadar küçük görünürsün.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi