Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Material Safety Data Sheet (msds) Nedir?
MSDS, Material Safety Data Sheet kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe anlamı Malzeme Güvenlik Bilgi Formu’dur. Asetik-Asit Birçok kimyasal günümüzde endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kimyasallar yapıları gereği toksik, korozif ve kolay alev alabilme gibi özellik taşıyabilmektedir. Ancak risk taşıyan özellikleri ile kullanımı ve depolanmalarında alınması gereken önlemler bilindiğinde güvenli bir şekilde kullanılabilmektedirler. Bu noktada devreye kullandığınız kimyasalın MSDS – Malzeme Güvenlik Bilgi Formu giriyor.
MSDS, ilgili kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri ile diğer bilgileri içeren, kullanan işçiyi doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmek ve ortaya çıkabilecek güvenlik risklerini ortadan kaldırmak için kullanılan dökümanlardır.
Malzeme Güvenlik Bilgi Formları Neden Kullanılmalı ?
Malzeme güvenlik bilgi formları, kimyasal ürünü aldığınız şirket ile iletişim kurduğunuz en önemli yasal enstrümanınızdır. Bu formlarda verilen bilgilerin ürün için en doğru bilgiler olması ürünü aldığınız firmanın sorumluluğundadır ve ayrıca bu formlar yasal bir gerekliliktir.
- İlgili kimyasal maddenin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi içerir.
- İlgili kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri hakkında bilgi içerir.
- İlgili kimyasal maddelerin depolanması, taşınması ve kullanılması hakkında bilgi içerir.
- İlgili kimyasalın insan sağlığı ve çevre üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkilere karşı etkin kontrolünü ve verimli gözetimini sağlamak üzerine bilgi içerirler.
Herhangi bir kaza anında uygulanması gereken ilk yardım bilgilerini, sonrasında ortaya çıkabilecek etkileri, doktora bildirilmesi gereken bilgileri içerirler.
Kimyasal bir ürün alırken yanında Malzeme Güvenlik Formunu’da istemeyi unutmayın. Zaten bu formların işyerlerinde Türkçe olarak bulundurulması yasal bir zorunluluktur. İthal edilen ürünlere ait yabancı dildeki Güvenlik Bilgi formlarının mutlaka “Türkçe” olarak ve yerel yönetmeliklere göre yeniden düzenlenmesi gerekir. İhraç edilen ürünlerde Güvenlik Bilgi Formları ilgili ülkenin yönetmeliklerine göre ve uluslararası taşımacılık kuralları çerçevesinde hazırlanmalıdır.
Malzeme Güvenlik Bilgi Formu’nda hangi bilgiler yer alır ?
- Madde ve şirket / iş sahibinin tanıtımı
- Bileşimi / içeriği hakkında bilgi
- Tehlikelerin tanıtımı
- İlk yardım tedbirleri
- Yangınla mücadele tedbirleri
- Kaza sonucu yayılmaya karşı tedbirler
- Elleçleme ve depolama şartları
- Maruziyet kontrolleri / kişisel korunma
- Fiziksel ve kimyasal özellikleri
- Kararlılık ve tepkime halleri
- Toksikolojik bilgi
- Ekolojik bilgi
- Bertaraf bilgileri
- Taşımacılık bilgileri
- Mevzuat bilgileri
- Diğer bilgiler
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri