• notifications1
  • menü

Bugün : 22 Ekim 2024 Salı

Elma Pas Akarı Zararlısı (Aculus Schlechtendali)

Elma Pas Akarı Zararlısı (Aculus Schlechtendali)

Elma Pas Akarı

(Aculus Schlechtendali)

 

ELMA PAS AKARI TANIMI VE YAŞAYIŞI
 
İğ şeklinde, sarımsı kahverenginde ve uzunluğu 0.16-0.18 mm’dir. İki çift bacaklı ve gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Kışı ergin dişi döneminde, gevşek yapılı ağaç kabukları altında, tomurcuklara yakın yarık ve çatlaklarda, sürgünlerde, tomurcuk pulları altında guruplar halinde geçirir. Tomurcukların patlamasıyla ortaya çıkan zararlı, gelişmekte olan çiçekler ve yaprak dokusu üzerinde beslenmek amacıyla, ayrılan çiçek tomurcuklarına saldırır ve aynı zamanda kabarmakta olan odun gözlerine de geçerler.
Elma Pas Akarı

Mayısta ortaya çıkan erkek ve yazlık dişi bireyler çiftleştikten sonra, dişiler yumurtalarını çiçek tomurcukları ile odun gözlerinin yeşil aksamı üzerine bırakırlar. Çiftleşmeleri ilkbahar ve yaz süresince devam eder ve döller birbirine karışır. Kışlık dişi formu haziran sonu veya temmuz başlarında gözükür ve artmaya başlar. Zararlı popülasyonu çok hızlı bir şekilde çoğalır, yazın yumurtadan ergin oluncaya kadar geçen gelişme süresi 1-2 haftadır. Zararlı ağustos ayında çok fazla sayıda (yaprak başına yüzlerce birey) ve genellikle yaprakların alt yüzlerinde bulunurlar. Daha sonra zararlı popülasyonu hızla düşer ve kışı geçirmek üzere ergin dişiler kışlama yerlerine çekilir.

Elma Pas Akarı

ELMA PAS AKARI ZARAR ŞEKLİ

  1.  Zararlı, yaprakların alt yüzünde keçeye benzer düzensiz şekil bozukluğuna neden olur, yaprakların alt yüzü donuk ve solgun, benekli bir görünüm alır.
  2.  Akar ile yoğun olarak bulaşık yapraklar gümüşi bir renk alır ve daha sonra pas rengine veya kahverengine dönebilir.
  3.  Şiddetli zarar görmüş yapraklar zamanla kuruyup büzülür, ağacın sürgün gelişimi zayıflar.
  4.  Bazen de zararlı, meyvelerde paslanma meydana getirerek, meyvenin pazar değerinin düşmesine neden olabilir.

 

ELMA PAS AKARI ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Öncelikle elmada yaygın olarak bulunur. Armutta da zarara neden olabilir.

 

ELMA PAS AKARI MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanlarının korunması ve etkinliklerinin arttırılması için ilaçların seçimine ve ilaçlama zamanlarının ayarlanmasına özen gösterilmelidir. Faydalı akarlardan T. pyri’nin bulunduğu elma bahçelerinde ağustos ayında kesilen ince dalların bu faydalı akarın bulunmadığı bahçelerdeki elma ağaçlarına asılarak T. pyri’nin bulaşması ve popülâsyon oluşturması sağlanabilir.
 

ELMA PAS AKARI KİMYASAL MÜCADELE
 
Bu zararlıya karşı zorunlu olmadıkça kimyasal mücadele yapılmamalıdır. Elma pasakarı’nın mücadelesine karar vermek için çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme sonrası kontroller gereklidir. Mayısta 100 yaprakta yapılan sayımlarda yaprak başına ortalama 300-400 akar, ağustos ve eylül aylarında ise yaprak başına ortalama 700-1000 akar bulunursa ilaçlama yapılır.  Sayımlar, hazirandan başlayarak sürgünlerin uçtan itibaren 1/3’lük kısmındaki yapraklarda akar fırçalama aleti ile yapılır.

Akaroloji ders notları için tıklayınız.

 

ELMA AĞAÇLARINDA GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR 

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Murat Eryilmaz

19.08.2021 13:41:45

Pas akarına hangi ilaç uygulaması var iyi günler

Admin

16.04.2016 23:19:51

Bu zararlıya karşı zorunlu olmadıkça kimyasal mücadele yapılmamalıdır. pas akarı mücadelesine karar vermek için çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme sonrası kontroller gereklidir. Kontrollerde yoğunluk fazla ise ilaçlama yapılmalıdır.

Serhat

15.04.2016 09:57:27

Pas zararlısına karşı tomurcuk döneminde çıkar diye yazmışsınız. İlaçlamayı tomurcuk döneminde mi yapmayılız yokça çiçekten sonra mı? Tşklr..

(16286 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Gül Bir Meyve Olmamasına Rağmen Dünya'nın En Fazla C Vitamini İçeren Bitkisidir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi