• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Çim Dip Çürümesi Hastalığı (Damping off) Nedir, Nasıl Mücadele Edilir?

Çim Dip Çürümesi

(Damping off)

 

Çim Dip Çürümesi Sonbahar ve Erken İlkbahar ekimleri dışında özellikle sıcak havalarda yapılan ekimlerde rastlanır. Hastalıklı alanda sabah erken saatlerde çim üzerinde çiy varken yaprakların üzeri beyaz ağımsı bir tabaka ile kaplıdır. Sıcak hava ve nem yüzünden çimlenen fideler yuvarlak ya da belirgin olmayan lekeler şeklinde solar ve ölür.


Teşhis

Hastalığa Pythium, Rhizoctonia ve Fusarium cinsi mantarlar neden olur. Sıcak havalarda ekilen çim alanlarda nemin de etkisiyle toprakta var olan mantar, tohumlara ve filizlenen çimlere saldırır. Yüksek sıcaklık, rutubet, göllendirme, fazla gübre ve çok tohum hastalığı tetikler.

Çim Dip Çürümesi


Çözüm

Uygun miktarda tohum kullanarak, tohum yatağını düzgün hazırlayarak, bitkinin gelişmesine uygun ortam hazırlayarak mantarın gelişmesi engellenmelidir. Hastalık görüldüğünde özellikle gece sulaması kesilmeli ve Benomyl, Chlorothalonil içeren fungusitler ile ilaçlanmalıdır. İlaçlama birer hafta arayla en az üç kere tekrarlanmalıdır

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(62327 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Bolivya'da yetişen, az rastlanır bir bitki (puya raimondii) 150 yılda bir çiçek açar.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi