• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Eylül 2024 Pazartesi

Çilek Gübreleme Programı

Üzümsü meyveler içerisinde önemli bir yer tutan çilek dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Çok yıllık, otsu, her dem yeşil olan çilek; lezzeti, vitamin (A,B,C) ve mineral madde (kalsiyum,demir,fosfor) kapsamı ile dünyada milyonlarca kişinin diyetine girmiştir. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir. Kökler iyi drene edilmiş (süzek) topraklarda 60-70 cm’ye kadar iner. Ağır topraklarda ise kökler yatay büyür. Çilekler saçak köklü bitkiler olup genel olarak derin, verimli, nem tutma kapasitesi yüksek ve iyi drene edilmiş, kumlu-tınlı, milli ve süzek topraklarda daha iyi yetişmektedir.

Çilek Gübreleme Programı

Çilek -10 C’ye kadar özel bir önlem almadan yetiştirilebilir. Çilekte çiçeklenme uzun bir döneme dağıldığı için yetiştiricilik riski en az olan meyve türlerinden biridir. Genel olarak mısır ziraatının yapılabildiği topraklarda çilek de iyi gelişir. Saçak köklü olduğu için derin, verimli, nem tutma kapasitesi yüksek, iyi drene edilmiş, kumlu-killi, milli ve süzek topraklarda iyi gelişmektedir.

 

pH 5.7-6.0 arasında olmalıdır. Çilek saçak köklü bir bitki olup derin, verimli, nemli, iyi drenajlı, kumlu-tınlı, siltli ve süzek topraklarda daha iyi yetişmektedir. Ancak bu toprakların yanında çok değişik topraklarda da diğer ekolojik şartlar uygun olursa yetişebilmektedir. Fazla kireçli topraklar çilek yetiştiriciliği için uygun değildir. Böyle topraklarda yetiştirilen çileklerde demir klorozu görülmektedir. Bu tip topraklarda demir eksikliğine dayanabilen türler yetiştirilmelidir.

 

Çilek Gübreleme Programı

Birçok çilek çeşidi hafif, kumlu, çakıllı veya taşlı topraklarda killi, ıslak topraklara nazaran daha iyi yetişmektedir. Yeni açılmış tarlalar eskilerine oranla daha fazla tercih edilmelidir. Çünkü bunlar daha verimli olup aynı zamanda daha az yabancı ot mücadelesi ve daha az toprak işleme isterler.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Sorhocam

27.11.2020 23:38:59

Kompost sıcaklığını kontrol ediniz. Ayrıca kompost aldığınız yeri konu hakkında bilgilendirin.

Elnur Mirzali

26.11.2020 10:20:16

Salam men 1 haftadi ekmisem kokleme vere bilerem?

Teymur

1.02.2020 21:46:33

Ilk dikimde 1dekaraya ne qeder yemleme verilmelidir

Yusuf Altınyazar

3.06.2019 08:46:15

elimde 1 çuval 16-8-24 var bunu çilekte kullanabilirmiyim büyüme yada gelişmede sıkıntı olurmu
bide hocam burda soruları kaç günde cevaplıyosunuz.hiçbir soruma cevap alamadım

Yusuf Altınyazar

31.05.2019 14:27:15

elimde 1 çuval 16-8-24 var bunu çilekte kullanabilirmiyim büyüme yada gelişmede sıkıntı olurmu

(88073 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Çilek Yetiştiriciliğinde Gübreleme Programı Nasıl Olmalıdır?

Çilek Yetiştiriciliğinde Gübreleme Programı Nasıl Olmalıdır?

Çilek Gübreleme Programı Üzümsü meyveler içerisinde önemli bir yer tutan çilek dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Çok yıllık, otsu, her dem yeşil olan çilek; lezzeti, vitamin (A,B,C) ve mineral madde (kalsiyum,demir,fosfor) kapsamı ile dünyada milyonlarca kişinin diyetine girmiştir. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir. Kökler iy...

Çilek Gübreleme Önerileri (Tavsiyeleri)

Çilek Gübreleme Önerileri (Tavsiyeleri)

Çilek Gübreleme Önerileri (Tavsiyeleri) Çilek Gübrelemesinde ; Yaz dikiminde, dikimden sonra sulama, kol temizliği, zararlı ve hastalıklarla mücadele, ot mücadelesi yapılmalıdır. Kış dikiminde yaz dikiminde olduğu gibi sulama kol temizliği, ilaç veya çapa ile yabancı ot mücadelesi, zararlı ve hastalıklarla mücadele yapılmalıdır. Çilek gübre...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi