• notifications1
  • menü

Bugün : 6 Aralık 2024 Cuma

Domates Yetiştiriciliğinde Gübreleme Programı Nasıl Olmalıdır?

Domates Yetiştiriciliğinde Gübreleme Programı Nasıl Olmalıdır?

Domates Gübreleme Programı

Sebze ailesinin yıldızı ve sofralarımızın vazgeçilmezi domates, meyvesi yenen sebzeler içinde en çok tüketilendir. Mineral deposu domates, ayrıca kırmızı rengini veren likopen sayesinde güçlü bir antioksidan olarak bilinir. 1500’lü yıllarda keşfedilen ve anavatanı Güney Amerika olan bu türün soğuklar ile arası hiç iyi değildir. Ülkemizde seracılık faaliyetleri sayesinde artık 4 mevsim masalarımızdan eksik kalmamaktadır.

Domates bitkisi çok fazla toprak seçici bir bitki değildir. Derin, besin maddelerince zengin her toprakta yetişir. Hafif karakterli topraklarda bitki erken gelişir, daha kısa ömürlü olur ve verim azalır. Ağır bünyeli topraklarda ise, bitki gelişimi başlangıçta yavaş olduğu halde bitki sürekli gelişip yeni sürgünler, yeni çiçekler ve meyve meydana getirir. Dolayısı ile verim daha fazladır. Toprağın kök ur nematodundan ari olması ve nematoda dayanıklı domates çeşitlerinin kullanılması gerekir.

 

Kumlu ve killi topraklarla kuvvetli ova topraklarında domates iyi yetişir. Domates kumludan killiye kadar her tür toprakta yetişebilir. Derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti iyi, humus ve besin maddelerince zengin, tınlı toprakları sever. Kumlu-tınlı topraklarda erken ürün verir. Tuzluluğa dayanıklıdır. En uygun toprak pH’sı 6.5 civarındadır. Elektriksel geçirgenlik (EC) yönünden 2000-3000 µS/cm tuzluluğa kadar dayanıklıdır. Kurağa   orta derecede dayanıklı olmakla beraber kaliteli ve bol ürün için mutlaka sulanmalıdır.

 

Domates Gübreleme Programı

Gübreleme; Gerek gübre çeşit ve miktarında, gerekse veriliş şekil ve zamanlarında, toprak analiz sonuçlarına göre uzmanların önerilerine mutlaka uyulmalıdır. En doğru gübreleme önerileri doğru zamanda usulüne uygun olarak alınmış toprak örneklerinin tam teşekküllü laboratuarlarda yapılan analiz sonuçlarına göre yapılabilmektedir.

 

Tarla Domatesciliğinde Klasik Gübreleme

Dönem

Dekara (1000 m2)

 

Dikimde tabana banda

60 kg 15.15.15 + Zn kompoze
5 kg magnezyum sülfat
10 kg toz kükürt
20 kg kati hümik asit

 Dekara

Üst gübreleme

Birinci çapada 
15 kg üre

Ikinci çapada 
10 kg AN (%33 N)
Ilk sulama ile 
1 L hümik asit (iz elementli)
Ikinci sulama ile 
1 L hümik asit (iz elementli)
Domateslerde kalsiyum noksanligindan ileri gelen çiçek burnu çürüklügü meydana geliyorsa 100 L suda 1 kg kalsiyum nitrat eritilerek hazirlanan %1’lik kalsiyum nitrat çözeltisi meyveler findik büyüklügünde iken baslanip 10 gün ara ile 2-3 kez sabah veya aksam serin saatlerde tercihen yayici-yapistirici katilarak meyve salkimlarina püskürtülmelidir.

 

Tarla Domatesciliğinde Damlama Sulamalı Gübreleme

Zaman

Dekara (1000 m2)

Fide dikimi öncesinde tabana

20 kg 15.15.15+S+Zn kompoze

Yaprak gübrelemesi

Çiçeklenme baslangicinda 100 L suda 500 g üre ve 200 g Combi eritilip yayici-yapistiricili olarak sabah veya aksamüstü serin ve rüzgarsiz bir havada yapraklara püskürtülecek, ayni uygulama meyve baglayinca bir kez daha tekrarlanacaktir.

Haziranda Damla sulama ile

1 L Flower Gold hümik asit 
0.5 kg çinko sülfat
0.4 kg mangan sülfat
20 kg MAP
25 kg AN-33
7 kg potasyum sülfat
5 kg magnezyum nitrat
1 L nitrik asit (tikanikliklari açar, azot kaynagidir, pH düsürür)

Temmuzda Damla sulama ile

1 L Enlarge Potash hümik asit 
25 kg AN-33
7 kg potasyum sülfat
1 L nitrik asit (tikanikliklari açar, azot kaynagidir, pH düsürür)

Agustosta Damla sulama ile

1 L nitrik asit (tikanikliklari açar, azot kaynagidir, pH düsürür)

 

MAP, AN-33 ve potasyum sülfat miktarlari ilgili aylardaki damla sulama sayisina bölünerek her bir sulama ile esit miktarlarda verilecek. Diger az miktarli gübreler ve hümik asit ilgili aydaki sulama sayisina bölünmeden bir veya iki seferde verilebilir. Sulamalar genellikle haftada bir 10-12 saat süre ile gece serinde yapilir. Gübre tanki vanasi sulamanin yarisinda açilirsa daha iyi olur. Meyvelerde çiçek burnu çürüklügü görülüyorsa; meyve büyüme baslangicindan itibaren 100 L suda 1 kg kalsiyum nitrat eritilip yayici-yapistiricili olarak serin ve rüzgarsiz saatlerde pülverizatörle 10 gün ara ile 2-3 kez meyvelere püskürtülecek. Organik üreticilikte kalsiyum nitrat yerine ayni miktarda kalsiyum klorür kullanilir.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Gürol Seyyar

25.01.2024 22:28:13

Domates gübreleme

Feyzi Bulut

10.04.2021 22:14:31

Domates te yaprak kararması niye olur

Sorhocam

9.11.2020 10:42:24

Gübrelemeden sonra verilen gübrenin formülasyonuna, toprak sıcaklığına, toprak ph'sına, toprak ec'sine ve topraktaktaki ikireç ve organik madde miktarına bağlı olarak gübrenin bitki tarafından alınım süresi değişebilir. Hatta bitkinin kök yapısı bile alınıma etki etmektedir. Bu yüzden bu konuda net bir şey söylemek yanlış olur. Bunu bir tarafı gübreleyip diğer tarafı gübrelemezseniz yaklaşık 10 günb içinde az çok fark görmeye başlayacaksınız.

Leyli

9.11.2020 10:33:46

Domates serasynda gubreleme programmyna ihtiyacym var arkadaslar , serada domatesin gubre suyuny icip icmedigini nasyl bile biliris .

Birol

20.10.2020 20:27:19

Domates te düzenli gübrelemeyi nasıl yapmalıyım kışlık için

Erdal Solak

25.04.2019 13:18:11

Hocam 100 mtkare bahçem var belledim 15+15+15gübre aldım bahçeye salatalık domates biber fasulye patlıcan ekicem damlama sistemi yapıyorum bu gübreyi ne zaman nasıl kullanıcam

(77566 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Aşk bir kadının yaşamının tüm öyküsü, erkeğin ise yalnızca bir serüvenidir. Madama de Stael

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi