Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bağ Göz Kurdu Zararlısı (Theresimima Ampelophaga)
- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Bitki Zararlıları (Entomoloji)
- 1 dosya
- 5 resim
- 0 yorum
- 3280 okunma
Bağ Göz Kurdu
(Theresimima Ampelophaga)
Bağ Göz Kurdu
Bağ gözkurdu kelebeklerinin kanatları siyahımsı duman renginde olup lacivert pırıltılıdır. Vücut metalik yeşil renktedir. Kanat açıklığı 20-25 mm, boyu 10-12 mm?dir. Erkek kelebek dişi kelebeğe oranla daha küçüktür. Antenleri tarak şeklinde, dişilerinki ise ip şeklindedir. Yumurtası beyazımsı sarı renkte ve küre şeklindedir. Larva bol tüylü, sırtı esmer, karnı kirli sarı renkli olup vücudun üstünde iki, yanlarında iki tane olmak üzere toplam 4 adet çizgi vardır. Olgun larva 10-12 mm uzunluğundadır. Oldukça ağır hareketlidir.
Pupaları beyaz bir kokon içinde bulunur. Pupalar ilk zamanlar gri sarı renktedir. Daha sonra koyulaşır ve açılmadan 5 gün önce koyu lacivert olurlar. Bağ gözkurdu kışı asma kabukları altında, gövdedeki çatlaklarda ve gizli yerlerde üçüncü veya dördüncü dönem larva halinde geçirir. İlkbaharda Mart ayı sonu veya Nisan ayı başında hareket ederler. Ancak bu çıkış tarihi bağın gelişme durumuna ve hava şartlarına bağlı olarak bölgeler arası değişiklikler gösterebilir. Larvalar önce gözlerde daha sonra da genç yapraklarda beslenirler.
Beslenme akşamüstü başlar, ertesi günü sabaha kadar devam eder. Mayıs sonu veya Haziran ayı başına doğru olgun hale gelen larvalar asmanın kabukları altında 6-7 günde ördükleri kokon içinde pupa olurlar. Bu devre yaklaşık 4 hafta kadar sürer. Haziran ayı ikinci yarısı ile Temmuz ayı içinde kelebekler görülmeye başlar. Erkek kelebekler dişi kelebeklerden daha önce çıkarlar. Hayatlarının ilk günü çok hareketlidirler. Dişi kelebek yumurtalarını 500-600 tanelik kümeler halinde genellikle gölge olan yerlere , örneğin asma yapraklarının altına, üzüm salkımlarına, yabani otların üzerine bırakır. Yumurtalar 10-12 gün sonra açılmaya başlar ve çıkan larvalar sadece asma yaprakları ile beslenirler. 2-3 gömlek değiştirdikten sonra kışı üçüncü veya dördüncü dönem larva halinde asmanın gizli yerlerinde diapoz halinde geçirir. Yılda 1-1.5 döl verdiği sanılmaktadır.
Bağ Göz Kurdu Yaşayış
Bağ gözkurdu monofag bir zararlı olup sadece kültüre alınan asmalarda ve yabani asmalarda zarar yapar. Larvalar ilkbaharda gözlere doğru tırmanırlar ve gözün içini yiyerek, gözün ölmesine neden olurlar. Böyle bir bağa uzaktan bakıldığında don vurmuş gibi görünür. Zararlının ikinci döl larvaları ise yaprakların damar aralarını zar gibi kalacak şekilde yerler. Ancak gözdeki zararı yapraktaki zararından daha önemlidir. Gözler uyanırken bir asmada 10-12 larva bulunduğunda %100, 3-4 adet larva bulunduğunda %40-50 civarında bir zarar meydana gelebilir. Bir asmada 1-2 adet larvanın bulunması halinde dahi ürünün azalmasına neden olur. Ürünü kantite yönünden etkiler.
Bağ Göz Kurdu Kültürel Önlemler
Bağ gözkurdu kışı larva halinde asmanın kabukları altında geçirdiğinden, ilkbahara girerken kesilen çubuklar bağ kenarında bırakılmayıp yok edilmelidir. Bağın içinde ve çevresinde larvanın kışlayabileceği barınaklar ortadan kaldırılmalıdır.
Bağ Göz Kurdu İlaçlama Zamanı
İlkbaharda Bağ gözkurdu?nun yayılış gösterdiği bağ alanlarında gözler uyanırken yapılan sürvey sonucuna göre ilaçlama zamanı saptanır.
BAĞLARDA GÖRÜLEN DİĞER HASTALIK VE ZARARLILAR
- Bağ Antraknozu (Elsinoe Ampelina)
- Bağ Küllemesi (Uncinula Necator (schw.))
- Bağ Mildiyösü Hastalığı (Plasmopara Viticola)
- Bağlarda Kav Hastalığı (Esca)
- Bağlarda Kök Uru (Agrobacterium Vitis)
- Bağlarda Ölü Kol Hastalığı (Phomopsis Viticola)
- Bağ Çadır Tırtılı (Arctia Villica)
- Bağ Maymuncuğu Ve Asma Hortumlu Böceği (Otiorhynchus Spp.)
- Asma Gövde Çukurlaşması Virüsü (Xiphinema index nematodu)
- Asma Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü (Grapvein Leaf Roll Virus)
- Asma Yelpaze Yaprak Virüsü (Grapvein Fanleaf Virus)
- Asma Ağustos Böceği (Klapperichicen (=chloropsalta) Viridissima)
- Asma Sarı Benek Viroidi (Grapevine Yellow Speckle Viroid)
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Bağ Göz Kurdu 274 kb
Konu İle İlgili Etiketler
bağ göz kurdu ilacı göz kurdu neden olur? bağ göz kurdu mücadelesi theresimima ampelophaga- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri