• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Ekim 2024 Pazartesi

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği

Dünyada 'siyah elmas' ve ''kralların yiyeceği'' olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor. Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Tadı, kokusu ve aroması ile birçok gurmenin ilgisini çeken Trüf mantarının kilo fiyatı, az miktarda toplanması, dar bir yayılış alanının olması nedeniyle türlerine göre 100 ile 3 bin avro arasında değişiyor. 

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği

Bu mantarı tek başına bulmaya çalışırsanız başarısız olacaksınız. Bu mantarların bulunmasında bazı hayvanlara ihtiyacınız olacaktır. Koku lalma duyusu gelişmiş olan köpekler bu konuda size yardımcı olacaktır. Mantarı arama zamanı yağmurdan 10 ila 14 gün sonra arayınız.

 

Trüf Mantar Nasıl Yetiştirilir?

Bütün kök mantarı çeşitleri gibi trüf belirli bitkilerin kökleri ile birlikte yetişir. Siyah trüf en iyi şekilde meşe ve fındık ağacının kökünde yetişir. Yeni geliştirdiğimiz teknik aşılanmış ağaçların dikilmesini ve trüf elde edilmesini sağlamaktadır. Trüfler yerin altında yetişir ve "trüf çiftliği" ağaçlık alan gibi görünür.



Toprak Nasıl Hazırlanmalıdır?

Dikimden önce mutlaka toprağın otsu ve ağaçsı bitkilerden mutlaka iyice temizlenmelidir. Çünkü bunlar istenmeyen kök mantarlarını barındırabilirler. Böylece tuber melanosporum ve tuber ancinatum haricindekiler temizlenmiş olurlar. Maksat büyük köklerden ve taşlardan arınmış yumuşak bir toprak elde etmektir. Önemli dikimler öncesinde hafif toprak sürümü (20-25 cm derinlik), düzleştirme v e yabani otların temizlenmesi gerekir.


Trüf Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalıdır?

Üretim için birbirini takip eden dört mevsim yeterlidir. Uygun iklimin tespiti için, yağış, hava nemi, sıcaklık, güneşlik gibi unsurların incelenmesi gerekir. Yaz Trüfü (Tuber aestivum,+ uncinatum) karasal iklimlere uygun bir türdür. Yazları +40 dereceye kadar sıcaklara kışları ise -0 altındaki sıcaklıklara dayanıklıdır. Yaz trüfü daha geniş sıcaklık oranına toleranslıdır ve daha iyi satılabilir(çok sıcak ve çok soğuk havaya dayanıklıdır).
 


Trüflük Fidanların Dikimi Nasıl Yapılmalıdır?

25-30 cm boyutlarında küp şeklinde çukurlar hazırlanır. Fidanlar kap içinde bulundukları tüplerden çıkarılır. İtina ile çukurun dibine yerleştirilir. Etrafı ince temiz toprakla yüzeye kadar doldurulur. Daha sonra elle bastırılarak çukur, yüzeye 4-5 cm kalana kadar tekrar doldurulur. Her fidana 2-3 lt can suyu verilir. Fidanların hemen dibi toprakla doldurularak birkaç cm derinliğinde yağmur suyunu tutacak çanak oluşturulur. Ayrıca fideler plastik filelerle hayvanlara karşı korunur.

 

Trüf Fidanlarının Dikimi Hangi Mevsimde Yapılmalıdır?

Genç trüflük fidanlar geleneksel olarak ya Kasım-Aralık aylarında ya da Mart-Nisan aylarında dikilir. Eğer takip eden yaz kurak geçerse bahar dikimlerinin tutması zorlaşır. İlk dikimden sonraki yaz fidan köklerinin sulanması zorunludur. Hal bu ki takip eden kışa girildiğinde Kasım-Aralık aylarında dikilenler baharda dikilenlere göre bir yaş daha büyük gösterirler.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Sorhocam

11.06.2021 11:06:28

Misel ekilmiş kompostlar hazır olarak satılmaktadır. Tohum olarak bulmanız mümkün değildir. Türüf mantarı ise doğada özellikle ormanlık alanlarda kendiliğinden çıkmaktadır. Bunun kültüre alınıp çoğaltılması ile ilgili çalışmalar mevcuttur. 

Serap

11.06.2021 10:37:29

Türüf mantarini yetistirmek istiyorum tohumunu nerden bulabilirim

Durdu Toslak

10.04.2020 11:02:17

Kahramanmaraşta yetişir mi hocam.yada Denizlinin güneybatı kesimleri var akdeniz iklimine uygun seracılık yapılan oralarda yetişir mi

Dinçer

3.12.2018 18:17:07

SİVASTA YETİŞİR Mİ BU MANTAR

Bahar

15.08.2017 10:42:03

Istanbulda da yetiştirebilir miyiz bu trüf mantarını ?

:)

29.07.2017 21:51:54

türüf olması :)

Polat

9.07.2017 20:29:59

Yuhhhh bu mantarın özelliği neymiş de bu kadar pahalı??

Ali Şaşkın

30.09.2016 02:20:45

ben türüf mantarı bulsam nasıl satarım

(62440 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Portakal Kabuğunda Yanıcı Gaz Bulunur.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi