Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Tarımda Zararlı Kuşlar Nelerdir?

Kargalar (Corvus spp.) Serçeler (Passer spp.) Sığırcık (Stirnus spp.)
Kargalar (Corvus spp.), serçeler(Passer spp.) ve sığırcık (Stirnus vulgaris) bir çok kültür bitkilerine zarar veren kuşlardır. Hemen bütün tarımsal ürünlere zarar veren bu hayvanlar, tohum tarlaya atıldığında taneleri toplamaya başlarlar. Özellikle hububat, kabakgiller ve ayçiçeği tohumlarını severek yerler. Hububat ve ayçiçeği süt olum döneminden başlayıp ambara alınıncaya kadar kuşların hücumuna uğrar. Mısır bitkisi çimlendikten sonra, özellikle kargaların gagaları ile mısırları kökten çıkarıp çimlenmiş taneyi yedikleri, birçok mısır bitkisini toprak yüzeyinden kestikleri, bu şekilde dönümlerce mısır tarlasını harap ettikleri çok sık görülmektedir. Mısır, koçan bağlayıp tane oluşturduktan sonra, özellikle tepe kısmı iyice kapalı olmayan koçanlar kargalar tarafından açılmakta ve taneler yenmektedir. Bu durum, daha çok tarla kenarlarında belirgindir. Serçe, sığırcık ve kargaların ayçiçeğindeki zararları da küçümsenmeyecek düzeydedir. Sadece yemekle kalmamakta, yediklerinden daha fazlasını da yere dökmektedirler.
Kuşlar içerisinde çiftçiler en fazla huzursuz eden kargalardır. Karga türlerinden
Corvus monedula L.’nın ülkemizde haşhaşlarda önemli derecede zarar yaptığı belirtilmektedir. Kargalar, çiftçilerin ürününe zarar vermekle kalmaz, yiyeceğinin beraberinde tarlaya götüren çiftçilerin ekmek, peynir ve diğer bir çok yiyeceklerini devamlı kaçırma çabasındadırlar. Bunların üzeri çok iyi bir şekilde kapatılmadıkça kargalar tarafından açılır ve yiyeceklere ortak olurlar.
Bitkilere zarar veren kuşlarla mücadelede çok dikkatli olunması gerekir. Şöyle ki, bu kuşlar özellikle yavru çıkarma dönemlerinde çevredeki böcekleri toplayarak yavrularına yedirirler. Bu böceklerin önemli bir kısmı zararlı türlerdir. Böylece bir çok zararlı böcek türünün baskı altında tutulmasında kuşların önemi büyüktür.
Kuşları kovmada rüzgardan ses çıkaran aletler yapmak, güneşte parlayan levhalar ve kendi ölülerini asmak, korkuluklar dikmek ve tüfekle korkutma, kısmen öldürmek gibi yöntemler uygulanır. Popülasyonu düşürmede yumurta toplamak, yuvalarını bozmak ve yuva yapmaya imkan vermemek gibi metotlarada baş vurulabilir.

Arılar, yarım kilo bal yapabilmek için iki milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamak zorundadırlar.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri