• notifications1
  • menü

Bugün : 6 Aralık 2024 Cuma

Perennial Kanseri Hastalığı (Neofabrae perennans)

Perennial Kanseri Hastalığı (Neofabrae perennans)

Perennial Kanseri

Neofabrae perennans


Hastalık etmeninin genel özellikleri:

Neofabrae perennans Kienholz (anamorph: Cryptosporiopsis perennans (Zeller & Childs) Wollenweb.) fungal hastalik etmen olup, kisin sert ve yazinda kuru ve sicak geçen yerlerde problem olmaktadir. Kanserli dokularin olusumu her yil tekrarli olarak gelisim gösterdigi için konsantrik halkalar olarak ortaya çikar ve kanserler büyük dallari ve gövdeyi öldürebilecek büyüklüge kadar gelisebilir. Kanserli dokularin tekrar gelisimine pamuklu elma afidleri sebep olabilir, bu afidler kanserli dokularin kenarinda küçük galler meydana getirir. Olusan bu galler serin geçen kis aylarinda yirtilmaktadir. Fungal etmen kanserli dokularda konidisporlarini üretir ve bu sporlar kanserli dokunun kenarinda yirtilmis olan galleri kolaylikla infekte ederler. Böylece kanserin yilik olarak gelisimi tekrarlanmis olur. Serin ve nemli geçen sonbahar ve kis aylarinda kanserli dokularda bol miktarda konidispor üretilir ve bu aylarda yeni infeksiyonlar daha fazla ortaya çikmaktadir. Bu hastalik etmenine elma, armut ve ayva agaçlarinda rastlanmaktadir. Perinnial kanser seksüel spor devresine sahiptir ve seksüel üreme sonucu askosporlar meydana gelir, fakat aseksüel spor olusumu çok ortaya çikmaz. Hastalik etmeni bitki gövdesinden baska meyveleride infete eder ve meyvelerde boga gözü çürüklügü olarak bilinen hastalik belirtilerini meydana getirir, fakat bu çürüklük genellikle depolarda ortaya çikmaktadir. Bu çürüklük mavi küf hastaligina göre oldukça yavas olup, çürüyen alanlar yumusak degil, serttir. Bazen hastalik konsantrik halkalar seklinde gelisir ve bu belirti göz görünümüne benzemektedir. Bu çürüklük normal depolama süresinin sonlarina dogru ortaya çikar. Hastalik etmeninin depolarda bulasmasi ise meyveden meyveye olmamaktadir. 


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalik etmeni bitkilerin gövde ve dallarinda kanser dokularinin olusumuna neden olur. Hastalik etmeni ayni zamanda meyveleride infekte eder, fakat hastalik belirtisi normal yetistirme ortamlarinda ortaya çikmaz. Infekteli olan meyveler depolandiklarinda bu belirtiler, özellikle meyve depolama sonlarina dogru ortaya çikmaktadir. Bu çürüklük mavi küf hastaligina göre oldukça yavas olup, çürüyen alanlar yumusak degil, serttir. Bazen hastalik konsantrik halkalar seklinde gelisir ve bu belirti göz görünümüne benzemektedir. 

  

Mücadelesi 

Kültürel mücadele

  • 1. Hasat sonrasi meyvelerin ezilme ve zararlanmasi engellenmeli.
  • 2. Hastalik etmeninin kimyasali güçtür, bu yüzden kanserin aktif gelismesini engellemek için pamuklu elam afidine karsi etkin kontrol önlemleri ele alinmali. 
  • 3. Kanserli dallarin uzaklastirilmasi ve yok edilmesi.
  • 4. Hastaligin yayilmasini engellemek için budamalar kuru ve sicak zamanlarda yapilmalidir. 5. Depolanacak meyveler depoya konulmadan önce hizli kurutulmali ve düsük oksijen seviyesi (yada kontrollü atmosfer ortamlari) olan depolar depolamada kullanilmali.


Kimyasal mücadele

Hastalik etmenin kimyasal kontrolü biraz güçtür. Depo çürüklüklerini engellemek için hasta sonrasi ilaçlamalar yapilmalidir. Tavsiye edilen ilaçlar, Captan (seftalide tavsiye edilmiyor) ve ziram' dir.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Sorhocam

30.08.2021 17:44:40

20SP ile malathion aktif maddeli ilacı karıştırıp atınız.

Dr.ilyas Acar

30.08.2021 16:59:10

armut ağaçlarımda yapraklar kıvrılıp siyahlaşıyor ince dallat siyahlaşıp kuruyor. lürfen bir çare.. selamlar...iyi günler

(26017 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

En uzun yaşayan ağacın genelde çınar olduğunu biliriz; ancak bir zeytin ağacının 1500 sene yaşadığını size söylesek?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi