Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bağlarda Antraknoz Hastalığı (Boğa Gözü)
- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Bitki Sağlığı Koruma
- 1 dosya
- 4 resim
- 0 yorum
- 1410 okunma
Antraknoz (Boğa Gözü)
Neofabraea (Pezicula ) malicorticis
Hastalık etmeninin genel özellikleri
Neofabraea (Pezicula) malicorticis (H. Jacks.) Nannf (anamorph:Cryptosporiopsis curvispora (Peck) Gremmen in Boerema & Gremmen) fungal hastalik etmeni sürgün ve dallarda kansere ve meyvelerde ise baga gözü olarakda bilinen meyve çürüklügüne neden olmaktadir. Bahar yagmurlari hastalik etmenini dallardaki kanserlerden olgunlasan meyvelere bulastirmaktadir, fakat kanser bulasmalari bir sonraki bahara kadar görülmemektedir. Küçük yaralar hastalik etmenini girisini kolaylastirmakla birlikte, fungal etmen direk olarak da bitkilere giris yapabilir. Olusan kanserler 1 yil sonra aktif olarak gelisir, üstelik fungus ölü kanser dokularinda 2-3 yil hayatini devam ettirebilir ve çok sayida spor üretir. Yasli meyve bahçeleri ve fidan stoklari hastaligin inokulum kaynaklaridir. Ayrica bazi diger (bazi sert çekirdekli meyveler) konukçu bitkilerde bu hastalik etmenine inokulum kaynagi olmaktadir. Anjou, Comice ve Winter Nelis kültüvarlari hastaliga duyarlidir ve hastalik özellikle depolarda görülür. Depolarda ise hastalik etmeninin sporlari bir meyveden diger bir meyveye bulasmamaktadir.
Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları)
Hastalik etmeninin ilk çürüklük belirtileri, kaliksi(çiçek uçu noktasi) ve deride meydana gelen çatlaklardan ya da dogal açiklik olan lentisellerden baslar. Tek ya da bir çok sayida olusan lekeler 0.5 ile 3 cm kadar büyüklükte olabilir. Bu lekeler sarimsi kremden uniform bir kahverengi renge kadar bir degisim sergileyebilir, fakat hastalik belirtisi koyu kahverengi renkli ve merkezi solgundur. Bu görünümden dolayi hastalik bogagözü olarak adlandirirlir. Lekeler düz ya da hafif bir sekilde çökük olabilir. Meyve derisi hafif bir baski altinda bile kolaylikla kirilmayabilir. Çürük dokular nispeten sert ve bu kisimdaki deri saglikli dokudan kolaylikla ayrilmayabilir. Çürüklük yüzeysel olabilir ya da hemen hemen genisligi kadar derin olabilir. Daha derin çürüklüklerde, hastaligin ilerlemesi az ya da fazla 'U' harfi seklinde olmaktadir. Fungusun spor yiginlari çürüklük yüzeyinde olabilir ve bu spor yiginlari kisa, nemli ve krem renklidir.
Mücadelesi
Kültürel mücadele
Bitkilerin üzerindeki hastalikli kanserlerin devamli olarak gözlenmesi hastaligin kontrolünde önemli rol oynar. Bazi ülkelerde bulasik agaçlarin tamamen imhasi önerilmektedir.
- 1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
- 2. Yeni kurulacak bahçelerde fidanlarin kanser ve hastaliktan ari, sertifikali olmasina dikkat edilmeli.
- 3. Yeni kurulacak bahçelerin bulasik ve eski bahçelerden uzak bölgelerde kurmaya dikkat edilmeli.
- 4. Bahçe devamli olarak gözlenmeli ve kanserli dokular hemen uzaklastirilmalidir.
- 5. Hastalikli sürgün ve dallar budanmalidir. Budama islemleri özellikle bahar yagmurlarindan önce kuru havalarda yapilmalidir. Daha büyük dallar ve gövdeki yaralar ise genisliginin yarisindan daha az olanlar için keskin bir bicakla yara dokulari uzaklastilir ve yara yerleri koruyucu bir fungisit ile ilaçlanir ve yara macunu ile kapatilir.
Kimyasal mücadele
Hastalikla etkin bir kimyasal mücadelede yapmak kültürel önlemlerin uygulanmasina da baglidir. Hastalik etmenine karsi tavsiye edilen zirai ilaçlar Bordo bulamaci, Captan, Benomyl ve Bakir terkipli ilaçlardir. Kimyasal ilaçlamalar budamalardan sonra ve çiçek taç yapraklari düstükten sonra yapilmasi tavsiye edilmektedir.
ANTRAKNOZ HASTALIKLARI
- Bağ Antraknozu (Elsinoe Ampelina)
- Ceviz Antraknozu Hastalığı (Gnomonia Leptostyla)
- Fasulye Antraknozu Hastalığı (Colletotrichum Lindemuthianum)
- Kabakgillerde Antraknoz Hastalığı (Colletotrichum Orbiculare)
- Kabakgillerde Antraknoz Hastalığı (Colletotrichum Lagenarium)
- Nohut Antraknozu Hastalığı (Ascochyta Rabiei (pass) Labr.)
- Antraknoz (Boğa Gözü) (Neofabraea (Pezicula) malicorticis)
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Ppm Hesaplamaları Nasıl Yapılır?
- Zaç Yağı Formulü Nedir, Nerelerde Kullanılır?
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
- Yemlerde Toplam Fosfor Analizi Analizi Nasıl Yapılır?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları