Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Klorür Miktarı Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
Klorür Miktarı Tayini
Yöntemin Prensibi
Örnek çözeltiye alındıktan sonra içindeki öteki anyonlar magnezyum çökelekleri halinde çözdürülür ve çözeltideki, klorür, ayarlı gümüş nitrat ile titre edilir.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Erlen (50,250 mL)
- Terazi
- Filtre Kağıdı
- Büret (50 mL)
- Pipet (5,25 mL)
Kullanılan Kimyasallar
%20’lik magnezyum nitrat çözeltisi : Klorür içermeyen 20 g Mg(NO3)2 .6H2O bir miktar saf içerisinde çözülür ve son hacim 10 mL’ye tamamlanır.
% 1' lik Fenolftalein belirteç çözeltisi (% 95 lik etil alkolde hazırlanmış)
1 N sülfürik asit çözeltisi
0.1 N ayarlı gümüş nitrat(AgNO3 çözeltisi
%5’lik potasyum kromat çözeltisi üzerine çökelek oluncaya kadar 0.1 N gümüş nitrat çözeltisi eklenir.
Saf kalsiyum karbonat (Merck 1.12120)
Deneyin Yapılışı
5 g deney numunesi bir miktar saf su içerisinde ısıtılarak çözdürülür. Üzerine 25 mL magnezyum nitrat çözeltisi eklenir. Çözelti sıcak iken süzülür. Filtre kağıdı sıcak saf su ile yıkanır. Süzüntüye 2 damla fenolftalein indikatörü eklenir. Eğer çözelti bazik ise nötürleşene kadar kadar 1 N sülfürik asit çözeltisi eklenir. Çözeltiye 1 mL %5’lik potasyum kromat çözeltisi eklenir. Dönüm noktasında kiremit rengi gözleninceye kadar 0.1 N gümüş nitrat çözeltisi ile titre edilir ve harcanan titrant miktarı kaydedili (V1)
Örnek koyulmadan birde aynı reaktifler kullanılarak tanık deney yapılır. Tanık deneyde titrasyondan önce çözeltiye bir miktar kalsiyum karbonat eklenir ve harcanan titrant miktarı kaydedilir (V2)
Hesaplamalar
% Klorür miktarı (NaCl olarak) = (N x (V1- V2) x10-3 x 58.5 x 100) /m
N = Ayarlı gümüş itrat çözeltisinin derişimi
V1= Örnek için harcanan 0.1 N gümüş nitrat çözeltisi hacmi mL
V2= Tanık deney için harcanan 0.1 N gümüş nitrat çözeltisi hacmi mL
m = Alınan örnek miktarı g
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri