Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Organik Azot Nedir?
- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Su Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 1 resim
- 1 yorum
- 2270 okunma
Organik Azot ; Organik azot başlıca biyolojik yolla meydana gelir, parçalanır. Organik azotun bilinen şekilleri protein ve protein türevleri, purin, primidin ve üredir.
Proteinler başlıca 3 gruba ayrılabilirler :
Lifli proteinler, küresel proteinler, bileşik proteinler. Lifli proteinler saç, deri ve tırnakta vardır. Biyolojik bozunmaya karşı dayanıklıdır. Küresel proteinler kas dokularının başlıca bileşimini meydana getirirler. Pirimidin ve purin hücre yapısında yer alır.
Üre, protein veya amino asitlerin parçalanmasıyla meydana gelir. Doğal sularda enzimatik yolla kolayca hidroliz olarak 2 molekül amonyağa ve 1 molekül CO2 ye dönüşür. Üredeki azot biyolojik reaksiyonlarda kullanılabilir. Doğal sularda çözünmeyen azotlu organik bileşikler yıllarca birikmiştir. Senede ancak % 1 - 2 parçalanma olur. Yarı ömürleri 50 yıl olarak gösterilmiştir.
Karbon 14 çalışmaları azotlu organik bileşiklerin binlerce sene önce meydana geldiğini ve bozulmaya karşı dayanıklı olduğunu göstermiştir. Topraktaki organik azot bileşiklerinin dayanıklı oluş sebebi ki, mineraller tarafından adsorblanmaları ve lignin, tanin, demir gibi metallerle beraber kompleks meydana getirmesidir. Topraktaki çözünmeyen azotun % 5 - 10 u asit, % 30 - 40 ı protein ve türevleri % 10 - 15 i amino-bileşikleridir. Geri kalanı karakterize edilmemiştir. Çözünen organik azotun yarısı çeşitli göllerde bulunur. Dip sedimentleri topraktaki organik maddelere benzemektedir. Göllerde bulunan yosunların % 40 ı senelerce suda bozulmadan kalabilirler. Nehirlerin ve dibinde bu yosunların birikmesiyle organik azotlu sedimentler meydana gelir. Redfield'in hesaplarına göre sediment kayaların çoğu organik maddedir. Bunların içindeki azot okyanuslardakinden 20 kat daha fazladır. Toplam toprak azotunu oluşturan ve çeşitli yöntemlerle birbirinden ayrılan tüm azot fraksiyonları toplu olarak şöyle gösterilebilir :
Topraktaki organik azot bileşikleri ile ilgili detaylı çalışmalar son 20 - 25 yıl içerisinde analiz tekniğinin de gelişmesiyle hız kazanmıştır . Bu tür araştırmalarda genellikle organik azot bileşikleri belli fraksiyonlara ayrılmış ve bu fraksiyonlar araştırmalara temel oluşturmuşlardır.
Toprakların kuvvetli asitlerle hidrolizi sonucu total azotun genellikle % 60 - 85 i hidroliz ekstraktına geçmektedir. Hidroliz olabilir azot adını alan bu fraksiyon organik azot fraksiyonunu da anorganik azot fraksiyonunu da içermektedir. Hidroliz işleminden etkilenmeyen (stabil) azot fraksiyonu da anorganik ve organik alt fraksiyonlardan oluşmaktadır.
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları