• notifications1
  • menü

Bugün : 11 Kasım 2024 Pazartesi

Su Analizi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Su Analizi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

GİRİŞ

Bir suyun alkaliliği HCO3, CO3 ve OH ile borat, silikat, fosfat ve organik maddelerin mevcudiyetinden ileri gelir. Alkaliliği oluşturan en önemli elemanlar Ca ve Mg bikarbonatlardır. Alkaliliğin insan sağlığı üzerinde bilinen zararlı etkileri olmamakla birlikte, gereğinden yüksek alkali suların fena bir tadı olması bakımından istenmediği gibi, yüksek pH, sertlik ve aşırı çözünmüş katılarla ilişkili alkalilik zararlıdır.

 

Alkalilik özellikle yiyecek ve içecekle ilgili birçok işlemler için zararlıdır. Alkalilik, içeceklerdeki doğal Tat yapan maddeleri nötralleştirdiğinden ve içecekleri bakteriyel faaliyete karşı daha duyarlı hale getirdiğinden, özellikle karbonatlı ve asitli meyve sularının üretiminde önemlidir. Buna karşılık alkalilik korozyonu önlemeye yarayan CaCO3 dengesini sağladığından birçok sanayi suyunda bulunması istenen bir parametredir.

  

Alkaliliğin içme suyunu ilgilendiren en önemli özelliği, sert suların yumuşatılmasında suya ilâvesi gereken kireç - soda miktarının hesaplanmasında işe yaramasıdır. İçme suyu borularının aşınmasına sebep olan korozyonun kontrolünde alkaliliğin önemi büyüktür. Sağlık açısından bilinen kötü bir reaksiyonu yoktur ama alkaliliği fazla olan sular toplumun istifadesine arz edildiklerinde içim tadının hoş olmaması dolayısıyla rağbet görmemektedir.

 

Alkalilik suyun proton alma kapasitesidir. Suyun alkaliliğini, özellikle kapsamındaki karbonat, bikarbonat ve hidroksil iyonları meydana getirir. Sudaki miktarları az olmakla beraber borat, fosfat ve silikat gibi asit kökleri de suyun alkaliliğini etkiler.

 

Alkalinite 2 indikatör ve asit tittasyonu ile veya elektro metrik metotlarla tayin edilebilir.

 

Su hidroksit veya karbonat içerdiği zaman fenolftalein pembe renk verir. Asitle titrasyonda pembeden renksiz hale geçtiği anda pH 8,2 - 8,3 dür.

 

Metiloranj ise bu üç alkali niteden bininin bulunması halinde sarı renk verir, asit mevcudiyetinde turuncu - pembe - kırmızıya döner. Şu reaksiyonlar meydana gelir,

 

       p - CO3= + H+  --> HCO3-  ( pH 8,2)
       p-HCO3- (CO3= den gelen) + H+--> CO+ H2O
 m (                                                                 )pH 4,5

       HCO3-  (tabii haldeki)  +  H+  --> CO2 + H2O

 

Toplam alkaliliğin titrasyonunda son noktası, titrasyonun sonunda bulunan CO2 konsantrasyonu tarafından tayin edilir. Özellikle numunenin kapsamında az miktarda CO2 veya OH- iyonu varsa ve titrasyon sırasındaki karıştırma şiddetli değilse, alkalilik kendi son noktasında tayin edilecektir. Alkalilik sonuçlarının CaCO3cinsinden verilmesi uygun olup, önerilen pH değerleri şu şekildedir ;

30 mg / lt civarındaki toplam alkalilik için pH : 5,1
150 mg / lt civarındaki toplam alkalilik için pH : 4,8
500 mg / lt civarındaki toplam alkalilik için pH : 4,5

 

Endüstriyel atık su veya kompleks sistemlerde toplam alkalilik için pH : 3,7

Hepsi için fenolftalein alkali nitesinde son noktada pH : 8,3 dür.

 

Bu aralıklarda değişen indikatörler güvenilir netice vereceklerdir. pH 4,6 nın altında olduğu zaman metil oranj kullanılabilirken, yüksek pH değerleri için metil kırmızısı ile brom kresol yeşilinden hazırlanmış olan karma indikatör uygundur. Alkalilik için alınan su numuneleri süzme, seyreltme, derişikleştirme gibi işlemler veya herhangi bir yolla değişmeye uğratılmamalıdır. Numunelerin polietilen veya pyrex şişelere toplanması önerilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar kısa sürede analiz edilmesi ile daha doğru sonuçlar elde edilebilir.

 

Serbest klor artığı indikatörün renginin açılmasına neden olur.(Aynı etkiyi ozon ve benzeri diğer oksidanlarda gösterir) Bu etki numuneye çok az miktarda tiyosülfat çözeltisi ilave edilerek önlenir. Su arıtım sistemlerinde, kireç - soda yöntemi ile suyun yumuşatılması sırasında CaCO3 ve Mg(OH)2 meydana gelerek son noktasının soluk görünmesine neden olur.

 

Normal karbonat alkali nitesi, hidroksit veya bikarbonat alkali nitelerinden biri ile birlikte bulunur. Fakat hidroksit ve bikarbonat alkali nitesi bir arada aynı numunede bulunamaz.

 

Eğer numunede fenolftalein alkali nitesi varsa hidroksit veya normal karbonattan biri veya her ikisi de bulunabilir. Numunede sadece metiloranj alkali nitesi mevcutsa, bu üç alkali niteden herhangi biri mevcut olabilir veya hidroksit ve karbonat birlikte, veya da karbonat ve bikarbonat ile birlikte bulunabilir.

 

Aşağıda 3 tip alkali nitenin asitle titre edildiği zaman meydana gelen reaksiyonlar gösterilmektedir.

1. Hidroksit ( OH)

Ca(OH)+ H2SO4  --> CaSO4 + 2 H2O

2 NaOH + H2SO4 --> Na2SO4 + 2 H2O

 

2. Normal Karbonat (CO3=)

CaCO3 + H2SO4 --> CaSO4 + H2CO3

2 Na2CO3 + H2SO4--> 2 NaHCO3 + Na2SO4

2 NaHC3 + H2SO4  --> Na2SO4 + 2 H2CO3

 

3. Bikarbonat ( HCO3-)

Ca(HCO3)2 + H2SO CaSO4 + 2 H2CO3

2 NaHCO3 + H2SO4 Na2SO4 + 2 H2CO3

 

Görüldüğü gibi herhangi bir numunede alkali nite 5 değişik durumda görülebilir.

  • 1. Yalnız hidroksit (OH-)
  • 2. Hidroksit ve karbonat
  • 3. Yalnız karbonat (CO3=)
  • 4. Karbonat ve bikarbonat
  • 5. Yalnız bikarbonat (HCO3-)

 

Amerikan literatürlerine göre fenolftalein alkali nitesi ( P ) metiloranj alkali nitesi ( m ) toplam alkali nite de ( T ) harfleriyle gösterilmektedir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(33419 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Saadet bizim dilediğimizle, Allah’ın bizim için dilediği şeyin bir araya gelmesinden doğar.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi