Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Yağlardaki Peroksit Sayısı Analizi Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Yem Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 378 okunma
Yağlardaki Peroksit Sayısı
Yöntemin Prensibi
Peroksit sayısı yemlik yağın bozulması üzerine bilgi verir. Peroksit sayısı yağlarda bulunan aktif oksijen miktarının ölçüsüdür. Peroksit varlığı, asidik bir çözeltide potasyum iyodürden ayrılan iyodun kanıtlanıp belirlenmesi ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Ağzı rodajlı balon (1 L)
- Balonjoje (500 mL)
- Filtre kağıdı
- Huni
- Rotary Evaporatör
- Büret (50 mL)
- Pipet (5, 10 mL)
- Mezür (50 mL)
Kullanılan Kimyasallar
- Asetik asit- Kloroform çözeltisi: 3 hacim buzlu asetik asit 2 hacim kloroform ile karıştırılır.
- Ayarlı 0,002 N sodyum tiyosülfat çözeltisi (Na2S2O3)
- %1’lik nişasta çözeltisi
- Potasyum iyodür
- Petrol eteri
- Doymuş potasyum iyodür çözeltisi: Kaynatılmış soğutulmuş saf suya çözünmeyen potasyum iyodür parçacıkları kalana kadar eklenir (doymuş çözeltisi).
Deneyin Yapılışı
Ağzı rodajlı erlene alınan yağlı numune üzerine 200 mL petrol eteri (40-60 ºC) eklenir. Yaklaşık 2 saat çalkalandıktan sonra 500 mL’lik balonjojeye filtre kağıdı ile süzülür. Fitre kağıdı ve içindeki kalıntı aynı erlene aktarılır. Erlene 200 mL daha petrol eteri eklenerek tekrar 2 saat çalkalanır. Petrol eteri süzülerek içerisinde 200 mL petrol eteri bulunan balonjojeye aktarılır. Kalıntı tekrar 100 mL petrol eteri içerisinde bir gece bekletilir ve 500 mL’lik balonjojeye süzülür. Balonjoje hacim çizgisine petrol eteri ile tamamlanır. Bu çözelti fazla ışık ile temas etmemesi gerekmektedir. Daha sonra çözelti 20 ºC’lik su banyosunda vakum altında (Veya rotary evoparatöre) kuruluğa kadar çözücüsü uçurulur.
Çözücüsü uçurulan kalıntının üzerine 30 mL asetik asit- kloroform çözeltisi eklenir. Üzerine 0.5 mL taze hazırlanmış doymuş potasyum iyodür çözeltisi eklenerek 1 dakika çalkalanır. 30 mL saf su ve 2-3 mL nişasta indikatörü ilave edildikten sonra 0.002 N sodyum tiyosülfat ile titre edilerek harcanan sodyum tiyosülfat miktarı kaydedilir (V2)
Aynı prosedür birde örnek yerine saf su koyularak yapılır (V1).
Hesaplamalar
1000 g örnekteki peroksit değeri miliekivalent olarak;
Peroksit Sayısı = [(V2 - V1) x Nx1000] /m
N = Ayarlı tiyosülfat çözeltisinin normalitesi
V2 = Titrasyonda harcanan tiyosülfat çözeltisi hacmi mL
V1= Şahit için harcanan tiyosülfat çözeltisi hacmi mL
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya