Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Yemlerde Asitte Çözünmeyen Kül Miktarı Analizi Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Yem Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 257 okunma
Asitte Çözünmeyen Kül Miktarı
Yöntemin Prensibi
Yemlerde toplam külün hidroklorik asit çözeltisi ile reaksiyona sokulmasından sonra geride kalan asitte çözünmeyen kül miktarının belirlenmesi ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Beher (600 mL)
- Porselen kroze
- Saat camı
- Huni
- Mezür (100 mL)
- Külsüz filtre kağıdı
- Turnusol kağıdı (mavi)
- Etüv
- Kül Fırını
- Desikatör ve diski
- Terazi
Kullanılan Kimyasallar
3 N hidroklorik (HCl) asit çözeltisi: (25 mL derişik hidroklorik asit çözeltisi 75 mL saf suyun üzerine yavaşça eklenir.)
Deneyin Yapılışı
Yem numunesinin toplam kül deneyi yapılarak kül miktarı kaydedilir. Elde edilen kül soğutularak 400 ml’lik bir behere alınır ve üzerine 75 ml 3 N HCl çözeltisi eklenir. Sıçramaları engellemek için krozenin ağzına saat camı kapatılarak sıcak su banyosunda 10 dakika bekletilir. Daha sonra çözelti külsüz filtre kağıdından süzülür. Kroze ve filtre kağıdı, süzüntü mavi turnusol kağıdının rengini değiştirmeyene kadar sıcak saf su yıkanır. Külsüz filtre kağıdı içerisindeki kül ile birlikte aynı kroze içerisinde etüvde 100º C' de 1 saat kurutulduktan sonra hemen kül fırınına alınır Kül fırını örneğin kül haline getirildiği sıcaklığa ayarlanır. Külsüz filtre kağıdının tamamen yanması için 1 saat beklenir. Kroze desikatöre alınarak oda sıcaklığına kadar soğutulur ve tartım alınır (M2).
Hesaplamalar
% Asitte çözünmeyen kül = [ ( M2-M1) / m] x 100
M2 = Asitte çözünmeyen kül + kroze ağırlığı (g)
M1 = Krozenin ağırlığı (g)
m = Alınan örneğin miktarı (g)
Eğer sonuç kurumaddede isteniyorsa yukarıdaki sonuç (100/ Km) değeriyle çarpılır.
Km = Numunenin 100 gramının içerdiği kurumadde miktarı
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya