• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Çoban çantası

Capsella bursa-pastoris

 

Hayatımızda birçok fark etmemiz gereken olayları fark edemeden yaşıyoruz. Özellikle de ülkemizin bazı ülkelere göre daha şanslı görülen florası açısından.  Doğanın bize anlatmak istediğini göz ardı ederek kimyasal yaşama maalesef devam etmekteyiz. Ama biz ne kadar inat edip reddetsek de doğa da bir o kadar inat edip bize şifasını sunmakta. Ve bu sunmuş olduğu birçok şifa kaynağı bitkiden bir tanesi olan Çoban Çantası (Capsella bursa-pastoris )’nı kısaca tanımak isteyenlere doğanın bize verdiği fırsatla siz okurlara aktarmak istiyorum

ÇOBAN ÇANTASI (Capsella bursa-pastoris)

  • Familyası: Curuciferae
  • Drog Adı: Bursae pastoris herba
  • Latince: Capsella bursa-pastoris
  • İngilizce: Mother’s heart
  • Almanca: Hirten taschelkraut
  • Türkçe: Çoban Çantası, Çıngıldaklı ot, Çıtlık

 

Morfolojik ÖzellikleriKültür arazilerinde, açık alanlarda 2000m. rakıma kadar doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir. 4–50cm boyunda ve otsudur. Yol kenarlarında, çayırlarda, tarlalarda, hendeklerde, bayırlarda ve sebze bahçelerinde bu çok değerli bitki, rahatsız edici yabani bir ot olarak bilinir. Yaprakları düzensiz dişli ve parçalı olup karahindiba da olduğu gibi açılmış bir gülü andırıp sapın dip kısmında bulunur. Meyveler sapın üzerinde, normal duruşta çoban çantasına benzemektedir. Çiçekleri beyazdır. 

 

Toplanması ve Kurutulması: Mart- Ekim ayları döneminde tekrarlanan bir sistemle çiçeklenir. Toplama için en uygun dönem çiçek açma zamanı yani ilkbahar dönemidir. Güneşin olduğu günlerde gün ortasında köküyle beraber sökülerek ve demetlenerek kurumaya bırakılır. Kuruma şekli; bitkiler buruşuncaya kadar güneşte daha sonra ise gölge ve havadar bir yere asılmak üzere alınır. İyice kuruduktan sonra ince olmak üzere kıyılır ve hava olabileceği kaplarda saklanır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi