Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Süt, Süt Tozu, Yoğurt Ve Dondurmada Yağ Analizleri Nasıl Yapılır?
- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Gıda Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 1873 okunma
Süt, Süt Tozu, Yoğurt ve Dondurmada Yağ Analizleri
Yöntemin Prensibi
Süt ve süt ürünlerinde genelde Gerber yöntemi kullanılır. Yöntem, protein ve zor çözünen tuzların derişik sülfürik asit ve amil alkol ile çözülüp, yağın parçalanması ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Terazi
- Su Banyosu
- Pipet (1 mL, 5 mL, 25 mL)
- Gerber Bütirometresi
- Gerber Santrifüj
- Mezür (50 mL)
Kullanılan Kimyasallar
- Yoğunluğu 1,820 olan sülfürik asit
- Yoğunluğu 0,814 olan saf amil alkol
Örnek Hazırlanması
Yoğurt örneği öncelikle iyice karıştırılarak homojen hale getirilir. Homojen hale gelen numuneden 50 mL alınır. Numune su ile 1/10 oranında seyreltilir.
Süt ürünlerinden numune almadan önce iyice çalkalanmaldır. Eğer kaymak varsa örnek 40 Cº ‘ ye ısıtılıp 20 Cº soğutulur.
Süt tozu numunesinde ise sülfürik asitin üzerine 3 mL saf su ve 1,69 g süt tozu eklenir.
Deneyin Yapılışı
10 mL H2SO4 Gerber bütirometresi içine koyulur. 11 mL numune çok yavaş şekilde bütirometrenin camına dokundurularak asidin üzerine eklenir.1 mL amil alkol eklenir. Amil alkol eklenmesi de örnekte olduğu gibi yavaşça olmalıdır. Bütirometrenin ağzı kuru lastik tıpa ile iyice kapatılır. Dikkatli bir şekilde homojen bir karışım sağlanana kadar karıştırılır. Bütirometrenin dereceli kısmı asağıya gelecek şekilde 1100 devir/dakikalık santrifüjde 5 dakika santrifüj edilir. Daha sonra 68 Cº ‘lik su banyosunda bu sefer dereceli kısım yukarı gelecek şekilde 5 dakika bekletilir. 5 dakika sonunda ağızdaki tıpa itilerek veya döndürülerek yağ sütununun alt sınırı derece çizgilerinden birine getirilmek suretiyle üstteki menisküsün en altı okunur.
Hesaplamalar
Okunan değer direkt yüzde yağ olarak verilir. Yoğurtta ise su ile 1/10 oranında seyreltme olduğundan okunan değere 1/10’luk bir ekleme yapılır. Eğer sonuç kurumadde cinsinden istenirse Süt ve Süt Ürünlerinde Nem Tayini yöntemine göre örneğin kurumadde miktarı bulunarak
Bulunan sonuç 100/ Km değeri ile çarpılır.
Km = Süt örneğinin100 g daki kuru madde miktarı
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları