Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Sakkarin Analizi (Kantitatif Yöntem)
- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Gıda Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 376 okunma
Kantitatif Yöntem
Yöntemin Prensibi
Yöntem sakkarinin asitlendirilmiş örnek çözeltisinden dietil eter ile ekstraksiyonundan sonra fenotiazin çözeltisi ile reaksiyonu sonucu oluşan kırmızı renkli bileşiğin ksilene ekstrakte edildikten sonra absorbansının 510 nm’de spektrofotometrede ölçülmesi ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Balonjoje ( 100 mL)
- Terazi
- Ayırma Hunisi (100 mL, 500 mL)
- Erlen(250 mL)
- Su Banyosu
- Deney tüpü
- Pipet ( 1 mL, 5 mL, 25 mL)
- Spektrofotometre
- Spektrofotometre küveti
Kullanılan Kimyasallar
- Derişik hidroklorik asit
- Dietil eter
- Asetik asit
- %10’luk bakır asetat çözeltisi: 10 g bakır asetat bir miktar saf suda çözülerek 100 mL’lik balonjojeye aktarılır ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır.
- Fenotiazin (C12H9NS) çözeltisi %5’lik
- Etanol %50’lik ve %95’lik
- %1’lik sodyum bikarbonat (NaHCO3) çözeltisi : 1 g sodyum bikarbonat bir miktar saf suda çözülerek 100 mL’lik balonjojeye aktarılır ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanır.
- Ksilen
- Sodyum sülfat (susuz)
- Sakkarin standart çözeltisi 0.5 mg/mL (eterde hazırlanmış)
Deneyin Yapılışı
50 g örnek 30 mL su ile homojenize edilir. %10’luk sülfürik asit çözeltisi ile asitlendirilir ve birkaç damla daha fazladan sülfürik asit eklenir. Çözelti ayırma hunisine koyularak 100 mL dietil eter eklenerek çalkalanır. Daha sonra tekrar 100 mL’lik dietil eter eklenerek çalkalanır. Alttaki eter fazı başka bir ayırma hunisine alınarak 2 kez 25 mL’lik %1’lik sodyum bikarbonat çözeltisi eklenerek çalkalanır. Bikarbonatlı kısım başka bir ayırma hunisine aktarılır ve eter fazı atılır. Bikarbonatlı faza % 10’luk hidroklorik asit çözeltisi eklenir. 2 kez 30 mL dietil eter eklenerek çalkalama işlemi yapılır. Asidik çözelti atılır ve eter ekstraktları 10 mL saf su ile ayırma hunisinde yıkanır. Alttaki eter fazları erlene aktarılır. Eter miktarı azalıncaya kadar 40 °C’de su banyosunda bekletilir. Erlendeki sakkarin kalıntısı 5 mL % 50’lik etanol yardımıyla 2x16 cm boyutlarında test tüplerine aktarılır. 1 mL bakır asetat çözeltisi, 1 mL fenotiazine çözeltisi ve 3 mL %95 lik etanol ilave edilir. Test tüpü 65-70 °C’de su banyosunda 5 dakika bekletilir. Çözelti soğutulup 2 mL % 95’lik etanolle 50 mL’lik ayırma hunisine aktarılır. 5 mL ksilen ve 15 mL su ilave edilir. 10 dakika kuvvetlice çalkalanır. Ksilen fazı ayrılır ve içerisine bir miktar sodyum sülfat atılarak kurutma yapılır. Berrak kısmından alınarak 510 nm’de okuma yapılır.
Standart Grafiğinin Hazırlanması
Hazırlanan stok sakkarin çözeltisinden 1, 2, 4 mL alınarak 3 ayrı tüpe koyulur. Hacimleri cok az kalana kadar buharlaştırılır.1 mL bakır asetat çözeltisi, 1 mL fenotiazine çözeltisi ve 3 mL %95 lik etanol ilave edilir. Test tüpü 65-70°C’de su banyosunda 5 dakika bekletilir. Çözelti soğutulup 2 mL %95’lik etanolle 50 mL’lik ayırma hunisine aktarılır. 5 mL ksilen ve 15 mL su ilave edilir. 10 dakika kuvvetlice çalkalanır. Ksilen fazı ayrılır ve içerisine bir miktar sodyum sülfat atılarak kurutma yapılır. Berrak kısmından alınarak 510 nm’de okuma yapılır.
Kör olarak ksilen kullanılır
Hesaplamalar
Oluşturulan standartların 510 nm’de absorbansları okunarak kalibrasyon eğrisi oluşturulur. Oluşturulan kalibrasyon eğrisinden örneğin konsantrasyonu (mg) bulunur.
Sakkarin(mg/kg) = C/50x1000
C= standart eğrisinden okunan örnek çözeltisindeki sakkarin miktarı (mg)
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları