Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Çocuk Mamalarında Kül Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Gıda Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 152 okunma
Çocuk Mamalarında Kül Tayini
Yöntemin Prensibi
Kül, gıdalarda mineral ve tuz içeriğinin bir göstergesidir. Belli bir miktar numunenin yakılıp küllendirilerek kül miktarının saptanması ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Porselen kroze
- Etüv
- Terazi
- Kül Fırını
- Desikatör ve diski
- Baget
- Külsüz filtre kağıdı
- Pastör pipeti
Deneyin Yapılışı
Sabit tartıma getirilmiş krozenin içerisine 4-5 g numune koyularak bek alevi üzerinde ön yakma işlemi uygulanır. Numunenin kömürleşmesi sağlanır. İyice kömürleşen numuneden duman çıkışının bitmesi beklenir. 2-3 mL saf su numunenin üzerine eklenerek bagetle karıştırılır. Böylece çözünmeyen kısım varsa görülür. Eklenen su kısık bek alevinde uçurulur ve tamamen kömürleşme olması sağlanır ve tekrar bir miktar su eklenerek süspansiyon elde edilir. Çözelti sıcak iken külsüz filtre kağıdından süzülür. Kroze ve filtre kağıdı 4-5 kere sıcak saf su ile yıkanır. Süzüntü saklanır.
Külsüz filtre kağıdı içerisindeki örnekle birlikte aynı krozenin içerisine koylur ve kül fırınına koyulur. Kül fırınının sıcaklığı yavaş yavaş 500±25 ºC’ a getirlir. Yaklaşık 6-7 saat bekleyerek numunenin tamamen küllenmesi beklenir. Kroze desikatöre alınarak oda sıcaklığına kadar soğutulur ve tartım alınır (M2). Ayrılan süzüntü krozeye koyulur. Suyu buharlaşıncaya kadar su banyosunda bekletilir ve tekrar kül fırınına koyulur. 2 saat sonra kroze desikatöre alınıp, soğutulup tartılır (M3)
Hesaplamalar
% Kül = [M1 - (M2 - M3) / m ] x 100
M1 = örnek +sabit tartıma getirilmiş kroze ağırlığı
M2 = Kömürleşmiş kısmın yanmasıyla elde edilen ağırlık
M3 = Süzüntü eklendikten sonraki yakma sonuıcu alınan tartım
Eğer kurumaddede sonuç isteniyorsa yukarıdaki değer 100/Km faktörü ile çarpılır.
Km = Numunenin 100 gramının içerdiği kuru madde miktarıdır
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya