Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Kuru Gıdalarda Kül Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
Kuru Gıdalarda Kül Tayini
Yöntemin Prensibi
Kül gıdalarda mineral ve tuz içeriğinin bir göstergesidir. Belli bir miktar numunenin yakılıp küllendirilerek kül miktarının saptanması ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Porselen kroze
- Terazi
- Etüv
- Kül Fırını
- Desikatör ve diski
- Pastör pipeti
Kullanılan Kimyasallar
% 67’lik etil alkol
Deneyin Yapılışı
Porselen krozeler kullanılmadan bir gün önce içerisine nitrik asit (HNO3) koyularak bekletilir. Ertesi gün önce musluk suyu ile iyice çalkalanır daha sonra saf sudan geçirilerek kurutulduktan sonra sabit tartıma getirilir. Krozenin darası kaydedilir (M1). Daha sonra numuneden 3-5 g örnek krozeye tartılarak alınır. Kül fırınında yakma işlemine geçmeden önce yaklaşık 300-350 ºC ön yakma işlemi uygulanır. Örneklerin üzerine % 67’lik etil alkolden 2 ml koyularak kül fırınına koyulur.
Krozeler alev aldığı zaman dışarı alınarak alevin sönmesi beklenir ve tekrar fırına koyulur. Bu işleme krozelerin kül fırının içerisinde alev almayana kadar devam edilir. Daha sonra sıcaklık 500-550 ºC’a ayarlanarak 7-8 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda eğer karbonlaşmış kısım varsa süre biraz daha uzatılır. Daha sonra krozeler desikatöre alınarak oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir ve tartım alınır (M2).
Hesaplamalar
% Kül = [ (M2-M1) / m ] x 100
M2 = Yakmadan sonraki kroze+ kül ağırlığı
M1 = Sabit tartıma getirlen krozenin ağırlığı
m = Alınan örnek ağırlığı
Eğer kurumaddede sonuç isteniyorsa yukarıdaki değer 100/Km faktörü ile çarpılır.
Km = Numunenin 100 gramının içerdiği kuru madde miktarıdır.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri