Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Meyve Ve Sebze Ürünlerinde Boya Maddesi Tayini Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Gıda Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 133 okunma
Meyve ve Sebze Ürünlerinde Boya Maddesi Tayini
Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar
- Soxhlet ekstraktörü
- Soxhlet Soğutucusu
- Mantolu ısıtıcı
- Ağzı rodajlı balon (250 mL)
- Soxhlet kartuşu
- Erlen(250 mL)
- Turnusol kağıdı (mavi)
- Pipet (10 mL)
- Mezür (100mL)
- Yün Parçası(Yağı Önceden Alınmış)
- Terazi
Kullanılan Kimyasallar
- %1’lik sülfürik asit çözeltisi
- %5’lik Amonyak çözeltisi
- Derişik hidroklorik asit çözeltisi (HCl) (Merck 1.00317)
- % 5’lik soda çözeltisi (Na2CO3) (Merck 1.06392)
Deneyin Yapılışı
Yağı önceden giderilmiş ağartılmış yün parçasının hazırlanması: Yünün 5 saat boyunda Soxhlet cihazıda petrol eteri ile yağı alınır. Yağ deneyindeki örnek koyulan yere yün yerleştirilir. Yağı alınan yün el teması yapılmadan alınarak kurutulur. % 5’lik soda (Na2CO3) çözeltisinde yarım saat kaynatılır ve %5’lik amonyak çözeltisinde 80 º C’de bir saat süreyle bekletilir. Bu sürenin sonunda yüne elle temas edilmeden saf su ile iyice yıkanır.
10 g numune 200 mL % 1’lik sülfürik asitte çözündürüldükten sonra içerisine bir miktar ağartılmış ve yağı alınmış yün parçacığı atılır. Çözelti yarım saat kaynatılır. Bu sürenin sonunda yün çözeltiden çıkarılarak saf su ile iyice yıkanarak bir erlene alınır. Üzerine % 5’lik amonyak çözeltisi eklenir ve tekrar yarım saat kaynatılır. Ortamı asitlendirmek amacıyla % 5’lik amonyak çözeltisinin üzerine hidroklorik asit eklenir . Ortamın asidik olup olmadığı çözeltiye mavi turnusol kağıdı daldırılarak kontrol edilebilir. Eğer mavi turnusol kağıdı kırmızıya dönerse ortam asidik hale gelmiştir. Bu aşamada erlenin içerisine tekrar aynı miktarda yün parçası atılır ve yarım saat kaynatılır. Yün çözeltiden çıkarılıp kontrol edilir . Eğer renklenme varsa yapay boyanın varlığı tespit edilir.

Muz kendi kendine yayılmaz, mutlaka insan eli ile dikilmesi gereklidir. Bilimsel açıdan da muz ağacı, aslında ağaç değil "ot" kabul edilmektedir. Odunsu yapılı olmayan bitkiler arasında en yaygın olanı muzdur.
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya