• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Çavdar Mahmuzu Hastalığı (Claviceps Purpurea)

Çavdar Mahmuzu Hastalığı (Claviceps Purpurea)

ÇAVDAR MAHMUZU

(Claviceps purpurea)

 

Çavdar mahmuzu Çavdar ve ona benzeyen bitkilerin çiçeklerinde üreyen parazit bir mantarın kışı geçirmek üzere aldığı mukavemet şeklidir. 10-35 milimetre uzunluğunda, 2-5 milimete genişliğindedir. Dışı siyahımsı-mor; içi pempemsi veya morumsu beyaz renktedir. Tadı yoktur. İçinde ergotin denilen zehirli bir madde vardır. Ev ilaçlarında kullanılmamalıdır. Damarları daraltıcı özelliğinden ötürü hekimlikte kullanılır. Çavdara has bir hastalıktır. Arpa ve yulafta da görülebilir.  Sinir sistemi, eklem ile ilgili rahatsızlıklar ortaya çıkarır. Ergestrol alkoloidi bayan rahatsızlıklarında kan dindirici olarak kullanılmaktadır.

 

Fungusların hifleri çok sıkı bir şekilde birbirine sarılıyorlar ve skleroti denilen özel bir yapı oluşturuyorlar. Oluşan bu yeni yapı dıştan tohuma benzer. Fungus olumsuz şartları skleroti yapısında geçirir. Uygun şartlarda çimlenmeye başlar. Hifleri oluşturur. Hifler bir araya gelirken aralarında damlacıklar şeklinde görülür, zamanla sertleşir. Hayvanların bu başakları yemesi ile zehirlenme ve yavru atmaya sebep olur.

 

Çavdar geç yetiştiğinden, geç dönemlerde de görülür. İlk belirtisi çiçek açma sırasında sap ve daneler arasında damlacıklar şeklindedir. Eşeyli üreme sonucu oluşan bir fungustur. Asko nikotino alt bölümündendir. Eşeyli üreme sonucu Acer vulus  yapısı oluşturur. İsviçreli kimyager Albert Hofman'ın Basel'deki Sandoz laboratuvarlarındaki çalışmalarıyla çavdar mahmuzu alkaloidlerinden elde edilen Lysergic asitten LSD'nin (lysergic asit diethylamide) sentezlenmesi sağlanmıştır. Çavdar mahmuzu Tohumluk için Laboratuar kontrollerinde en fazla; Elit tohumda % 0, Orijinal ve Sertifikalı 1 de % 0,1, Sertifikalı 2 ve 3 te % 0,2 olmalıdır. İç karantinaya tabi hastalıklar içerisindedir.

 

Mücadele

  1. Erken çiçek açan çeşitlerin yetiştirilmesi
  2. Toprağı derin sürerek sapları derine indirme ya da toprak yüzeyindeki fungal yapıyı bozma
  3. Tohum ilaçlaması
  4. Tohumluğu özel aletlerden geçirip temiz tohumluk elde etme.
  5. Sık görülen yerlerde münavebe yapılabilir.
  6. Manep, mancozep, thiram etkili maddeli ilaçlar kullanılabilir.
x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(41802 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

O şekilde yaşamalısın ki, öldüğün zaman tabutçu bile matem tutsun.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi