Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Tuz Ruhu Tuz Mu?
TUZ RUHU NEDİR?
Hidrojen ve klor elementlerinden meydana gelen, oda sıcaklığı ve normal basınçta gaz hâlinde olan hidrojen klorürün sulu çözeltisine hidroklorik asit denilmektedir. Halk arasında da tuz ruhu olarak adlandırılmaktadır. IUPAC adı chlorane, sistematik adı kloran olarak da bilinmektedir. 9. yüzyılda simyacı Cabir bin Hayyan tarafından bulunmuştur.
TUZ RUHUNUN ZARARLARI NELERDİR?
HCl çok güçlü ve etkili bir asittir. Keskin kokusuyla nefes almayı oldukça zorlaştırır. Temas süresine bağlı olarak cilt üzerinde aşındırıcı, yaralayıcı etkisi vardır. Temasın kısa süreli olduğu durumlarda tahriş ederken, uzun süreli temasta deriyi yakar ve iz bırakabilir. Çelik malzemelerin paslarının giderilmesi için de kullanılan tuz ruhunun buharı ciğerlere ve gözlere zarar verir. Bu sebeple tuz ruhu kullanırken mutlaka koruyucu gözlük, eldiven ve maske takılması gerekmektedir.
KEZZAP İLE FARKI NEDİR?
Genelde ülkemizde kezzap ile tuz ruhu aynı kimyasal olarak değerlendirilse de, durum böyle değildir. Kezzap yani nitrik asit, üç oksijen, birer hidrojen ve azot molekülü içeren çok güçlü bir asittir, hidroklorik asit ile bir bağı yoktur. Kezzap daha çok patlayıcı, gübre ve plastik malzemelerin yapımında kullanılmaktadır.
TUZ RUHU ASİT Mİ, BAZ MI?
Tuz ruhu asit mi, baz mı? Bu soru hep tartışma konusu olmuştur. Tuz ruhunun kimyasal yapısı asittir. Gaz hâlinde olan hidrojen klorürün sulu çözeltisidir. Molekül formülü HCl, asitlik (pKa) değeri -6.3 olarak bilinir.
TUZRUHU ÇAMAŞIR SUYU İLE KARIŞTIRILIR MI?
Tuz ruhu kullanılırken, çamaşır suyu ile kesinlikle karıştırılmaması gerekir. HCl ile karıştırılan çamaşır suyu oldukça zehirleyicidir ve iyi havalandırılmayan ortamlarda ölüme bile yol açabilir.
TUZ RUHU PH DEĞERİ
Tuz ruhunun pH değeri 1.08 olarak belirlenmiştir.
TUZ RUHU NE İŞE YARAR?
Tuz ruhu, çeşitli farklı iş alanlarında kullanımı bulunan bir tür inorganik asit olduğundan bahsetmiştik. Tuz ruhu adıyla satışı gerçekleştiren Türkiye, İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinde, asidin kullanımı evdeki temizlik dışına çıkmamaktadır. Deri işlemeciliği, inşaat sanayisi gibi alanlarda da kullanıldığı belirtmek gerekir.
TUZ RUHU NASIL KULLANILIR?
Tuz ruhu, sıvı veya katı halde organizmalar için büyük tahribata neden olabilmektedir. Gaz halindeki bir miktar hidroklorik asitin solunumu baştan sona tüm solunum sistemini tahrip edeceği için tuz ruhunu kullanmadan önce muhakkak bir maske takılması gerekir. Eldiven ve koruyucu kıyafetlerin giyilmesi de büyük önem taşımaktadır. Tuz ruhunu fazla oranda kullanmak uzun süreli tahribata yol açabilir. Bu yüzden yeterli miktarda kullanmanız tavsiye edilmektedir.
TUZ RUHU ÇAMAŞIR SUYU ZEHİRLENMESİNDE NE YAPILMALI?
Tuz ruhu yakıcı zehirler arasında yer aldığı için oldukça tehlikelidir. Kişiyi ilk önce o ortam uzaklaştırmak gerekir. Çok acil bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna hastayı götürmeniz gerekir. Doktor dışında müdahale etmek hastayı daha kötü duruma sokabilir. Tuz ruhundan etkilenen kişiyi kusturmaya çalışmak, bu maddelerin yemek borusuna, boğaza ve ağza daha çok zarar vermesi demektir. Ağızdan gelen köpükler hastaya nefes almayı zorlaştırıyorsa hasta açık alana çıkartılmalıdır. Gözlerde yanma varsa 10-15 dakika boyunca bol su ile yıkanmalıdır.
TUZ RUHU NERELERDE KULLANILIR?
- PVC,
- Demir-Çelik,
- Organik madde üretimi,
- Gıda sektörü,
- İnşaat sektörü,
- Çeliğin dekapajı,
- Organik bileşiklerin oluşturulması,
- İnorganik maddelerin sanayi dallarında üretimi,
- pH dengesinin sağlanması için birçok sanayi alt dalında kullanılmaktadır.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri