• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Kezzap Nitrik asidin halk arasında bilinen adıdır. Bileşeni içerisinde 3 oksijen atomu bir hidrojen ve bir azot bulunan kuvvetli bir asit olan kezzap; oldukça tehlikeli bir asit türüdür. Gliserin ile reaksiyona girdiği zaman nitrogliserin elde edilir. Nitrik asit patlayıcı maddelerin kimyasallarını nitrata çevirmesiyle patlayıcı maddeler de hemen hemen hepsinde kullanılan bir asit türü olarak yer alır.

 

TNT ve Dinamit gibi patlayıcılar da özellikle en çok kullanılan asitler arasında nitrik asit yer alır. Ayrıca gübre ve plastik yapımında kullanılan kezzabın bir diğer adı da Aqua Fortis olarak adlandırılır. Özellikle cilde temas etmesi halinde tedavisi mümkün olmayacak yaralar ortaya çıkaran kezzap anında yanmaya başlar ve bu yanıklar sürekli olarak büyür ve sonunda da temas edilen alanda ve çevresinde derin yaralar oluşturabilir. Ülkemizde eski sanatçılardan olan Bergen bir kezzap yüzünden yüzünün bir bölümünü ve sağ gözünü kaybetmişti. İnsan vücudunda oldukça büyük bir hasar oluşturan kezzap kesinlikle tene temas etmemesi gereken bir asit türüdür. Ayrıca ten ile temas etmesi halinde derin yaraların uzun yıllar hiçbir şekilde iyileşmeyerek aynı şekilde kaldığı gözlenmiştir. Günümüzde estetik yollarla artık bu durum tedavi edilebilme olasılığı yaratmaktadır ama tüm herkeste aynı şekilde bir sonuç vermeyebilir. Özellikle kezzaplı bölgelerinin düzeltilmesi için yapılan ameliyatlar sonucunda yağ dokusu ile yapılan yağ enjeksiyonu ameliyatları söz konusu olmaktadır.

 

Özellikle asit sürü şeylerin evlerde çok fazla bulundurulmaması önem taşımaktadır. Ayrıca çocuklardan uzak tutulması ve böyle şeylerin ulaşılmayacak yerlerde saklanması ve titizlikle bu konu üzerinde durulması şarttır. Evde bulunan bazı temizleyici ürünlerde veya sanayi ürünlerinde kezzap oldukça kullanılan bir asit türüdür. Özellikle çamaşır suyu, tuz ruhu gibi birtakım asit içeren temizlik ürünleri içerisinde Nitrik asitte bulunur. O nedenle evde bulunan temizlik ürünleri mutlaka ulaşılmayacak bir yerde ve dikkatli bir şekilde saklanmalı ve kullanırken deriyle temas edilmesinden kaçınılmalıdır.

 

Kezzap Çeşitleri Nelerdir?

Kezzap, farklı çeşitleri bulunan tehlikeli bir kimyasal maddedir. Bu maddenin özelliklerine göre farklı çeşitleri ortaya çıkmıştır.

  1. - Azeotropik Nitrat Asidi
  2. - Kırmızı Dumanlı Kezzap
  3. - Saf Dumanlı Kezzap
  4. - Susuz Kezzap

Kezzap, tehlikeli bir madde olduğu için insan vücuduna temas ettiği zaman olumsuz sonuçlar doğurabilir. Olumsuz durumların başında deride renk değişikliği görülmesi gelmektedir. Ayrıca birçok farklı türü olan kezzap, insan vücudunda yanık izleri bırakabilir. Etkili ve tehlikeli olan bu kimyasalı bilinçli bir şekilde kullanmakta fayda vardır.

 

Kezzap Hangi Alanlarda Kullanılır?

Evlerimizde sıklıkla kullandığımız birçok temizlik malzemesinin içerisinde eser miktarda kezzap bulunur. En etkili kireç çözücülerden biridir. Kezzap saf haliyle değil birçok farklı madde ile karıştırılarak kullanıldığı için cilde zarar vermez. Ancak yine de bu tür temizleyicileri kullanırken eldiven takılması önerilir.

 

Nitrik asit, sadece temizlik ürünlerinin içinde yer almaz. 1950'li yıllardan sonra endüstriyel alanda kullanımı yaygınlaşmıştır. Laboratuvarlarda bazı elementlerin sınıflandırılmasında ve analiz edilmesinde kezzap kullanılır. Son yıllarda ise dekorasyon amaçlı kullanılan bazı ağaçların daha eski görünmesi için de nitrik asitten faydalanılmaktadır.

 

Kezzap oldukça etkili bir bileşendir. Bu nedenle aşındırması zor olan metal kaplamalarda da sıklıkla kullanılır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi