• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Bağ Üvezi

(Arboridia (=erythroneura) Adanae))

 

BAĞ ÜVEZİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Erginler 2.7-3.0 mm uzunluğunda, sarımsı açık kahverengi desenlidir. Nimfler, sarı renklidir. Bunlar sıçrayarak kısa mesafelere uçarlar. İlkbaharda çıkan erginler asmaların yapraklarında beslenmeye başlarlar. İklime bağlı olarak bir dölünü 18-35 günde tamamlar ve yılda 2-3 döl vermektedir.

 

 

BAĞ ÜVEZİ ZARAR ŞEKLİ

Bağ üvezi ergin ve nimfleri, yaprakların alt yüzlerinde bitki özsuyunu emerek beslenirler. Yaprakların sokulup emilen yerlerinde önceleri soluk renkli lekeler meydana gelir, sonra buraları kahverengine dönüşür ve kurur. Eğer zararlı yoğunluğu yüksek ve yapraklarda zarar fazla ise emilen yapraklardaki lekeler genişler, zarar gören yapraklar dökülür. Yapraklarının çoğu  dökülen asmalardaki salkımlar cılızlaşır, taneler güneş yakmasına maruz kalır. Çubuklar kışa zayıf girdiğinden ilkbaharda asmalardaki gelişme zayıf olur ve taneler iyi gelişemez.

 

BAĞ ÜVEZİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Asmadan başka konukçusu saptanmamıştır.

 

BAĞ ÜVEZİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Bağda budama artıklarının temizlenmesi, toprağın işlenmesiyle kışlayan erginlerin çoğu yok edilmiş olur.

 

Kimyasal Mücadele

Asmalarda ilk yapraklanmalar görüldükten sonra bağlar kontrol edilmeli, yaprakların özellikle alt yüzleri kontrol edilerek Bağ üvezi erginleri aranmalıdır. 25 dekarlık alan için, bu alanı temsil edecek 10 asma seçilir. Her asmanın dört yönünden ve özellikle iç kısımlarından rastgele 10 yaprak alınarak toplam 250 yaprak incelenir. Sonuçta bir yaprağa 1. dölde ortalama 3-5, 2. dölde 5 veya daha çok sayıda nimf ve ergin sayılması halinde kimyasal mücadele önerilir.

 

BAĞ ÜVEZİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arasındaki süre (Gün)
Fenthion 525 g/l EC 150 ml 21

 

BAĞLARDA GÖRÜLEN DİĞER HASTALIK VE ZARARLILAR

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi