Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Molibden Kaynakları Nelerdir?
MOLİBDEN
Bitkilerin Molibden Alımı:Molibden bitkiler tarafından molibdat (MoO4) iyonu şeklinde alınır.Asit tepkimeli topraklarda bitkilerin Mo alımı azdır.pH’nın yükselmesiyle alım artar.Fosfor genellikle Mo alımını arttırır.
Bitkilerin Molibden İçerikleri:Bitkilerin Mo içerikleri kuru madde ilkesine göre genelde 1 mg/kd’den daha azdır. Buna karşın bitkilerin Mo alma kapasiteleri öteki mikro elementlerle karşılaştırıldığında daha yüksektir.
Bitkilerde Molibdenin Metabolik İşlevleri: Azotun bitkiler tarafından alımı ve kullanımında etkilidir. Demir ve fosforun kullanılmasında rol oynamaktadır. Bitkilerde nitratın azota (nitrojen) indirgenmesi ve azotun sabitlenmesi fonksiyonlarına sahiptir.
Bitkilerin Molibden Kaynakları:
Toprak ; Tarım topraklarında toplam molibden 0.2-5 mg/kg arasında değişir.Verimli topraklarda bitkiye yarayışlı Mo miktarı 0.2 mg/kg civarındadır.Bitki ye yarayışlı Mo organik maddece zengin genç topraklarda fazla olmasında karşın aşırı derecede dağılmış kireç taşlarından oluşmuş topraklarda azdır.
Gübreler ; Çözünürlüğü yüksek olan molibdat sülfat ile amonyum molibdat aen fazla kullanılan bileşiklerdir.
Bitkilerde Molibden Noksanlığı: Noksanlığında toprak kaynaklı hastalıklar bitkide daha kolay ilerler, çiçekler solar, bitki boysuzlaşır. Bitkide C vitamini oluşumu engellenir, klorofil miktarında azalma ve dolayısıyla gelişme çok zayıflar.
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Molibden 50 kb

Üstada sorarlar sеvgi mi nеfrеt mi diyе, “nеfrеt” diyе cеvap vеrir vе еklеr; çünkü onun sahtеsi olmaz.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri