• notifications1
  • menü

Bugün : 30 Mayıs 2023 Salı

BOR

Bitkilerin Bor Alımı:Bor bitkiler tarafından borik asit B(OH)4, şeklinde alınır. Bitki tarafından % 65 oranında kitle akımı, % 32 oranında difüzyon ile alınır. Bitki, çevre ve toprak etmenleri bor alımını etkilemektedir. En önemli etmen toprak pH’sı olarak gösterilmektedir.(pH nın artmasıyla B alımı azalmaktadır).Bununla birlikte organik maddenin artışına paralel olarak B alımı da artmaktadır.

 

Bitkilerin Bor İçerikleri: Bitkilerin B içerikleri de bor alımını etkileyen etmenlerin etkisi altındadır.Bitkilerde immobil olması nedeniyle bor miktarı genç yapraklara göre yaşlı yapraklarda daha fazladır.Genellikle çift çenekli bitkilerin B içerikleri tek çenekli bitkilere göre daha fazladır.Genel olarak bitkilerin normal gelişmeleri için gerekli olan B miktarı 5-70 mg/kg arasındadır.

 

Bitkilerde Borun Metabolik İşlevleri: Şekerin ve karbonhidratların oluşmasında, kalsiyum’un taşınmasında ve yerleştirilmesinde, hücre bölünmesinde etkilidir. Hormon oluşumunu teşvik eder.

 

Bitkilerin Bor Kaynakları

Toprak ; ana materyal ve ana materyalin dağılıp parçalanma derecelerine bağlı olarak topraklarda B miktarı 20-200 mg/kg dir.Kumlu toprakların B içeriği diğer topraklara nazaran daha düşüktür.Toprakta dört şekilde bulunur;-Kayalar ve mineraller, -kil yüzeylerine adsorbe edilmiş şekilde, -OM’ye bağlanmış olarak,-Toprak çözeltisinde borik asit şeklinde.

 

Gübreler ; Organik ve kimyasal gübreler bor kaynağı olarak başarılı şekilde kullanılmaktadır. Ahır gübresi kuru madde ilkesine göre 17.4 mg/kg bor içermektedir.Kimyasal gübre olarak da Boraks ve Sodyum tetraborat en fazla tanınan ve kullanılan gübreleredir.

 

Bitkilerde Bor Noksanlığı: Noksanlığı durumunda çiçeklenme, tohum ve meyve tutumu azalırken büyüme noktalarında ölümler görülmektedir. Genç yapraklarda büzülme ve kıvrılmalar meydana gelir.

x
Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ve isteklerinizi bize iletebilirsiniz!

Güvenlik Kodu : 10358

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Bitkilerin Azot Alımı

Bitkilerin Azot Alımı

BİTKİLERİN AZOT ALIMI Yaşamsal öneme sahip olan azot, bitkiler tarafından nitrat (NO3) ve amonyum (NH4) iyonları şeklinde alınır. Genel olarak bitkinin azot gereksinimleri vegatatif gelişme dönemlerinde daha yüksektir. Toprak çözeltisinde çözünürlüğünü koruyan nitrat, kök bölgesine kitle akımı ile taşınır. Örneğim mısır bitkisinde azotun kök ta...

Bitkilerin Azot Kaynakları Nelerdir?

Bitkilerin Azot Kaynakları Nelerdir?

BİTKİLERİN AZOT KAYNAKLARI Bitkilerin azot kaynaklarını; bitkilerin genelde yetiştirildikleri toprak, atmosfer, ve azotlu gübreler oluşturur. Azot Kaynağı Olarak Toprak Bitkisel üretimin tamamına yakını toprakta gerçekleştirilir. Bu nedenle toprak bitkilerin azot dahil besin elementlerinin temel kaynağıdır. Azot, kömürün çok çeşitli kayala...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür. Ama kimse önce kendisini değiştirmeyi düşünmez.

SORHOCAM.COM

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Copright 2014 - 2023 Konya