• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Ebegümeci

Malva neglecta

 

EBEGÜMECİ (Malva neglecta)

Etrafa dağılan tohumlarıyla her sene ekilmemiş arazileri, yol kenarlarını bazen bahçelerimizi susler buyuk ebegumeci(malva slyvestris). Yaklasik 100 civarinda kuzeni vardır. En yakın kuzenleri lavatera arborea (la mauve royale), alcea rosea (rose trémière gulhatmi),  althaea officinalis (guimave)  ve bu yazıya ilham olan Berceste'nin hibiskusu olup bamya, pamuk ile de akrabadır.

Canlı pembe üzerine mor çizgili çiçekleri ile diğer ebegümeci cinslerinden ayrılır. Küçük ebegümeci Malva neglecta’nin çiçekleri beyaz uçuk pembe arasıdır. Ikiz kardeşler kadar birbirine benzemelerine rağmen  Malva alcea kalkerli, Malva moschata silisli toprakları sever oysa disardan bakinca tek farklari birinin çiçekleri diğerine gore daha büyük olmasidir. Ikisini birbirinden ayırt etmek için uzmanlar çiçeğin içindeki minik balkabağina benzeyen içe bakarlar.

Antik caglarda ebegumeci ilac olarak oldugu kadar mutfakta sebze olarak siklikla kullanilmistir. Romali'lar korpe yapraklarini salatalarda kullanmislardir. Pitagora gore bu bitki tutkuyu azaltir, karnimizi ve ruhumuzu ozgurlestirir. Pline’l’ancine’e gore duzenli kullanimi bagisiklik sitemini guclendirir. Yunanli  doktor Dioscoride’e gore bagirsak, safra kesesi, bocek sokmalari, yaniklara ve kesiklere karsi ebegumeci ilactir. Ronensans’a kadar saltanatini surdurmustur. Modern tip ebegumecinin yararlarini kanitlamistir. Icerdigi salyamsi madde sakinlestirici ve yumusaticidir.

Bu nedenle ebegumeci koku bebeklerin dis cikarma donemlerinde kemirmeleri icin ellerine verilir. Zengin potasyum icerigiyle bobreklere yardimcidir. A,B,C ve E vitaminlei ile flavonoidlerden acisindan da zengindir bu yuzden antienflamatur, anti viral, ve anti alerjiktir. Icerigindeki anthocynine mavi renk vericidir ve antioksidan olup yaslamanya karsi kullanilir. Vazgecilmez bir sebzeyken sofralarimizdan kaybolmasini jelatinimsi maddesi yuzunden, ayni bamya gibi salya birakmasindan olmali.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi