• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Ekim 2024 Pazartesi

Polygonum Aviculare Nedir?

Polygonum Aviculare Nedir?

Çoban değneği otu

Polygonum aviculare

 

Çoban değneği otu (Polygonium)

Çobandeğneği (Polygonium) familyasındandır. Diğer adları Kuş ekmeği. Kadı malak, Eşek madımağı, Batbat, Kaz otu. Madımak, Keçi memesi, Kurtpençesi. Toprağa yatık, en çok60 cmboylarında, kırlarda yetişen, yumurtamsı, sık yapraklı, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Mayıs ayında beyaz ya da pembe çiçekler açar.850 metreyüksekliğe kadar olan verimsiz topraklarda kendiliğinden yetişir. Kuraklığa dayanıklıdır.
Ülkemizde en çok Kuzey Anadolu’da yetişir.Bileşiminde protein, glikozit, yağ, tanen, mum, asitler, C ve A vitamini ve Sepi maddeler, eterik yağ eserleri, karbonhidratlar, vitamin C, reçineler, mum, silisyum asidi Köklerde oksimetilantrahinonlar bulunmuştur.

İçerdiği flavon türevleri sebebiyle boyar madde olarak kullanılır ve bu bitkiyle iplikler sarıya boyanabilir. Taze sürgünleriyle yapraklarından salata ve yemek yapılır. Halk hekimliğinde toprak üstü kısımları, özellikle de sapları kullanılır. Bunun için mayıs ayında çiçekler açarken toplanır ve gölgede kurutulur.



Çoban değneği otu’nun faydaları

Kan dindirici ve idrar söktürücü, kan tazyikini yükseltici ve akciğerlerde nefes alma hacmini arttırıcı tesirdedir. Akciğer veremi, mide ve bağırsak kanamaları, veremden mütevellit rahim kanamalarında kullanılır.
Safra kesesinde taş bulunmasına, mide ve bağırsaklarda ağrı ve ülser, basurlar ishal, aşırı adet, beyaz akıntı, sıtma vs. yerlerde kullanılır. Haricen taze bitki yaralara lapa halinde konur.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Kötümserlik kanserden daha tehlikeli bir hastalıktır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi