• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Turunçgil Tomurcuk Akarı

Aceria sheldoni

 

TURUNÇGİL TOMURCUK AKARI TANIMI VE YAŞAYIŞI

Erginin vücudu silindir şeklinde, rengi sarımsı veya hafif pembemsidir.  El büyüteci ile genellikle meyvelerin sapla birleştiği yerde bu akarı görmek mümkündür.  Kışı ağaçların tomurcuk kapsülleri içinde geçiren zararlı, mart sonu nisan ayı başlarından itibaren yeni sürgünlerle oluşan taze gözlere geçmeye ve orada çoğalmaya başlar. Burada çoğalan yeni bireyler zarar verdikleri gözleri terk edip, yeni sürgün gözlerine geçer ve tüm gelişme dönemi süresince geçişe devam ederler.

Turunçgil Tomurcuk Akarı

TURUNÇGİL TOMURCUK AKARI ZARAR ŞEKLİ

Çiçek, yaprak ve filizlerin şeklini bozar, sokup emdiği yerler esmerleşir, yaprak ve filizler rozetleşir. Çiçekler normalden kısa, kalın ve çatallı olur, böyle çiçeklerin çoğu meyve bağlamaz, bağlayanlarda da tipik şekil bozuklukları görülür. Zararlının yoğun olduğu ağaçlarda ertesi sene gözleri çok zarar göreceği için meyve veriminde 4-5 kat azalma, ağaçların gelişmesinde de duraklama olur.  Yurdumuzda özellikle limon yetiştirilen her yörede yaygındır.

 

TURUNÇGİL TOMURCUK AKARI ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Konukçuları turunçgiller olup, yurdumuzda en çok limonlarda zararlı olmaktadır.  Zaman zaman greyfurt fidanlarında da zararına rastlanmaktadır.

 

TURUNÇGİL TOMURCUK AKARI MÜCADELE 

 

KÜLTÜREL ÖNLEMLER

 Mevsimsel bakım işleri aksatılmadan yapılmalı, fidanlıklar temiz olmalı, yeni aşı gözleri zararlının bulaşık olmadığı ağaçlardan alınmalıdır.

 

KİMYASAL MÜCADELE

İklim koşullarına göre ilkbaharda sürgünler 8-10 cm olduğu zaman, eski gözlerden yeni gözlere geçişin en fazla olduğu mart sonu nisan başları ilaçlama zamanıdır.  Birinci ilaçlamadan 20-25 gün sonra ikinci ilaçlama yapılır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi