• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

ANTEP FISTIĞI KABUKLU BİTİ

(Pistaciaspis pistaciae Arch.)

 

ANTEP FISTIĞI KABUKLU BİTİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Ergin boyları 2-2.5 mm. uzunca bir yapıda ve baş kısmı sivricedir. Kabuklu bitlerde dışta gevşek dokulu bir tortuyu andıran beyaz renkli bir tabaka bulunur Bu kabuk açıldığında erginin turuncu renkli olduğu görülür. Yumurtasız ergin olarak kışa girerler. Kışı bir yıllık ve daha yaşlı sürgünler üzerinde yumurtasız ergin durumunda geçirmektedir.

 

ANTEP FISTIĞI KABUKLU BİTİ ZARAR ŞEKLİ

Zararlı yaz ayları boyunca yapraklarda ve sürgülerde bazen de meyvelerde yerleşir ve bitkinin özsuyu ile beslenir. Bu beslenme sonucu zararlı yoğunluğu fazla ise bitki zayıflar, sürgünler deforme olur ve boyları kısalır Özellikle kurak geçen yaz aylarında bu zararlar daha bariz olarak görülmektedir

 

ANTEP FISTIĞI KABUKLU BİTİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Yurdumuzda sadece antepfıstığıdır.

 

ANTEP FISTIĞI KABUKLU BİTİ MÜCADELE YÖNTEMİ

Kültürel Önlemler

  1. Bulaşmanın az ve belirli olduğu durumlarda bulaşık sürgünler kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
  2. Bu önlemler aktif larvalar meydana gelmeden alınmalıdır.

 

ANTEP FISTIĞI KABUKLU BİTİ KİMYASAL MÜCADELE

Zararlının yoğun olduğu bahçelerde kışlayan erginlere karşı Şubat ve Mart aylarının uygun ve yağışsız günlerinde, hava sıcaklığının 12-13 °C bulduğu ve tomurcukların patlamasından 15-20 gün önce kış mücadelesi uygulanabilir. 

 

Kabuklu bite karşı kış mücadelesi yerine ilkbaharda, yumurtaların açılımını takip ederek yapılacak bir ilaçlama tercih edilmelidir. Bu türlere karşı ilaçlı mücadeleye karar verirken, yararlı türlerin, özellikle parazitlerin etkinlikleri mutlaka gözlenmelidir. Mücadeleye karar verirken, bahçe büyüklüğüne göre, her 10 ağaç üzerinde en az 20 sürgün kontrol edilir. Üzerinde en az 10 ergin bulunan sürgünler bulaşık kabul edilerek, yapılan kontrollerde bulaşık sürgün sayısı % 10 ve daha yukarı ise ilaçlamaya karar verilir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi