• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Evde Sucuk Yapımı

Sucuk, birçok kişi tarafından kahvaltılarda yumurtayla, kızartarak veya tostlarda sıklıkla kullanılan bir gıdadır. Kasaplardan marketlere kadar birçok yerde hazır sucuklar bulunabilir. Piyasada bulunan işlenmiş gıdalar kullanmak istemiyorsanız evde sucuk yapabilirsiniz. Özellikle kurban kestikten sonra çıkan parça etlerden ve hayvanın yağlı kısımlarında bulunan etleri değerlendirmek için sucuk yapımı ideal bir yöntemdir.

Sucuk Eti Nasıl Olmalıdır?

Sucuk et saklama yöntemlerinden fermantasyon işlemi uygulanarak yapılan bir gıdadır. Sucuk yapımı için en ideal et yağlı olandır. Dana eti marketlerde veya evlerde yapılan sucuklarda sıklıkla tercih edilmektedir. Marketlerde bulunan birçok sucuğun üzerinde %100 dana eti olduğu ibaresi bulunmaktadır. Eğer siz hem sağlıklı hem de bildiğiniz etten istiyorsanız dana eti kestirdiğinizde kemiklerde kalan küçük et parçaları ve parça etleri değerlendirerek sucuk yapabilirsiniz. Yağlı et, sucuğun yumuşak kalmasını sağlamaktadır. Normal bir zamanda sucuk yapmak istiyorsanız kaburga ve döş etinden kıyma çektirerek lezzetli sucuklar hazırlayabilirsiniz. Sucuk kıyması kesinlikle paketlenmiş, hazır ürün olmamalıdır.

 

Sucuk Harcı Nasıl Hazırlanır?

Sucuk harcı hazırlanırken en önemli malzemeler baharat ve sarımsağıdır. Sucuk yapımında kıymanın içerisine oranına göre acı toz kırmızı biber, tatlı toz kırmızı biber, kimyon, karabiber, yeni bahar, tarçın, tuz ve sarımsak kullanılmaktadır. Harcın içerisindeki baharatın yeterli olup olmadığını köfte yaparak anlayabilirsiniz. Sucuk harcını yoğurduktan sonra 12 saat buzdolabında bekletin. Sarımsağı tuz ile dövdükten sonra harca ekleyip 1 gün buzdolabında dinlendirin. Harcı ters etmek için küçük bir parçadan köfte yapın. Baharatında eksiklik hissediyorsanız bir miktar daha ekleyebilirsiniz.

 

Evde Sucuk Nasıl Yapılır?

Sucuk yapımında bir diğer önemli malzemede kurutulmuş bağırsaktır. Bağırsak yarı geçirgen yapısıyla sucuğun doldurulması ve kurutulması için önemlidir. Eğer bağırsak kullanmak istemiyorsanız kurutmak için bez torbada kullanabilirsiniz. Kurutulmuş bağırsakları baharatçılarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Kurutulmuş bağırsağı açmak için kaynar suyun içinde iki üç dakika bekletmelisiniz. Bu işlem bağırsağın dezenfekte edilmesi içinde önemlidir. Bağırsakları ıslatıp açtıktan sonra suyunu iyice süzün.

 

Sucuk harcını bağırsağa doldurmak için özel sucuk doldurma aparatları kullanabileceğiniz gibi ağzı çok geniş olmayan bir huniyle de doldurabilirsiniz. Kıyma makinelerinde bulunan sucuk doldurma aparatı kullanmayacaksanız huninin ağzına bağırsağı çorap geçirdikten sonra huninin geniş kısmını hiç boş kalmayacak şekilde harçla doldurun. Harcı yavaş yavaş iterek, bağırsağı patlatmadan sıkıca doldurun. Buradaki püf nokta sıkı ve hava almayacak şekilde doldurmaktır. Çünkü hava alan sucuk bozulacaktır. Taşana kadar doldurma işlemine devam edebilirsiniz.

 

Ev Yapımı Sucuğu Saklama Yöntemleri

Ev yapımı sucuğu kurutmak için asmak gerekmektedir. Ev yapımı sucuğun karanlık ve serin bir yerde kurutulması gerekmektedir. Ardiye gibi bir imkânınız varsa buraları değerlendirebilirsiniz. Fakat imkânı olmayanlar buzdolabı raflarına asarak da ev yapımı sucuğu kurutabilirler. Ev yapımı sucuğun dış kısmı zamanla küflenebilir. Bu durumda dış yüzeyi sirkeli bezle silinmelidir. Sucuğun kurumaması için belirli aralıklarla dışı yağlanmalıdır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi