• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Gıdalar Nasıl Saklanmalıdır?

Özellikle sıcak havalarda daha çabuk bozulabilen gıdalar, sağlığımızı birçok şekilde tehdit etmekte. Gıdaları satın alırken, saklarken veya yemek hazırlarken bazı konulara dikkat etmediğimiz takdirde ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliriz.

Gıdalar Nasıl Saklanmalıdır?

Gıda zehirlenmeleri ve sindirim sistemi bozuklukları gibi hastalıklar başta olmak üzere, bozulan gıdalarda oluşan bakterilerin bağışıklık sistemini zayıflatması nedeniyle birçok farklı hastalığa da yakalanmak maalesef mümkün. Çoğu kez neden olduğunu anlamadığımız veya sebebini önemsediğimiz birçok rahatsızlığın sebebi gıdalarda oluşan bakteriler olabilir.

 

Bir ürünü satın almadan önce

Mutlaka son kullanma tarihine dikkat edin. Son kullanma tarihi henüz geçmemiş olsa da, ürünü son kullanma tarihine kadar tüketebileceğinizden emin olun. Ayrıca üretim adresinin olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Aynı şekilde üretim ruhsatı veya üretici bilgileri de dikkat etmeniz gereken bilgiler arasında. Ambalajı bozulmuş ürünleri kesinlikle satın almayın.

 

Bir ürünü saklarken

  • Buzdolabının ideal sıcaklığı 4 derecedir. Ancak yaz aylarında dereceyi bir iki derece daha düşürebilirsiniz. Buzdolabınızın daha etkili çalışabilmesi için ürünler arasında boşluk bırakmaya dikkat edin. Çok dolu olan bir buzdolabında yeterli hava akımı sağlanamadığı için buzdolabınız etkili bir soğutma sağlayamaz.

  • Ayrıca, buzdolabında sakladığınız tüm ürünlerin mutlaka ağzının kapalı olmasına dikkat edin. Sebze meyveleri de yıkanmış ve kurulanmış olarak, kesekağıdı içinde muhafaza edin.

  • Bakteri üretebilecek çiğ ürünleri buzdolabınızın alt raflarında saklayın.

  • Derin dondurucuda besinlerin aylarca dayanabileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Hiçbir gıda maddesini buzdolabınızda 6 aydan daha uzun süre saklamayın. Deniz ürünleri için önerilen maksimum süre 20 gün, kırmızı et için ise 2 aydır. Derin dondurucuda sakladığınız gıdaları da mutlaka kapalı poşetler veya kaplar içerisinde saklamaya özen gösterin ve sebzelerle etleri yan yana tutmayın.

 

Dondurulmuş ürünleri çözdürürken

  • Dondurulmuş gıdalarla ilgili en çok hassasiyet göstermeniz gereken nokta, çözülen gıdaları kesinlikle tekrar dondurmamak. Eğer çözdürdüğünüz gıdayı kullanmayacaksanız tekrar derin dondurucuya koymak yerine pişirin ve pişmiş olarak tekrar derin dondurucuda saklayın.

  • Etleri çözdürmek için erkenden derin dondurucudan çıkarıp mutfak tezgahında bekletmek birçok kişinin uyguladığı bir yöntem. Çok yüksek sıcaklık farkı, etlerde çok sayıda bakteri üremesine neden olur. Dondurulmuş etleri çözdürmenin en sağlıklı yöntemi, etleri derin dondurucudan çıkarıp buzdolabının en alt raflarına koymaktır.

  • Derin dondurucudan çıktıktan sonra birkaç saat dışarıda kalmış ürünü ise kesinlikle tekrar dondurmayın.

 

Yemek hazırlarken

  • Yemek hazırlarken ilk koşul mutlaka elleri iyice yıkamaktır. Elinizi suya ve sabuna değdirmeniz maalesef ellerinizdeki mikropları tamamen öldürmek için yeterli değildir. Yemek hazırlamaya başlamadan önce veya et, balık gibi bakteri barındırabilen bir gıdaya dokunduktan hemen sonra ellerinizin tamamen temiz olması için 20 saniye boyunca her yerini köpürterek yıkamalısınız.

  • Pişirdiğiniz yemekleri buzdolabına koymadan önce mutfakta soğumaya bırakıyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Sıcak yemeklerinizi hızlı bir şekilde soğutmak için buzdolabınıza koyabilirsiniz. Sanılanın aksine, sıcak yemekleri buzdolabına koymak yemekleri veya buzdolabını bozmaz. Sadece buzdolabının daha fazla enerji harcamasına neden olur.

  • Yemekleri soğutmak için tencerelerin kapaklarını açık bırakmak da yapılan diğer bir hatadır. Havadaki mikroorganizmaların yemeklerinizin içine girip burada üremelerini istemiyorsanız, yemeklerinizi pişirdikten sonra kapaklarını açmayın.

 

Mutfak tezgahınızı sürekli temiz ve kuru tutmaya özen gösterin. Etleri kesinlikte direkt olarak tezgahın üzerinde kesmeyin. Mutlaka et kesmek için ayrı bir kesme tahtanız olsun ve her kullanımdan sonra iyice yıkayın. Etler, sebzeler ve ekmekler için ayrı kesme tahtaları kullanın.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi