• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Mermerdeki Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Mermer son derece dayanıklı bir malzeme olduğundan ve şık da göründüğünden ev dekorasyonlarında sık sık kullanılır. Mutfak tezgâhı, zemin kaplama gibi birçok alan kullanılabilir. Dekorasyona zenginlik katan mermer sıklıkla mutfak ve banyoda tercih edilir. Banyonun ve mutfağın en sık kullanılan ve leke için müsait yerler olmasından ötürü mermerler üzerinde hiç akla gelmeyecek birçok leke görülebilir. Bunlar dışında birçok süs eşyası da mermerden üretilir. Evlerinde mermer süs eşyalarına yer verenler onları çok iyi korumaları gerektiğini bilir ve her şeye rağmen birçok leke durumu ile baş başa kalınabilir. Sizin de evinizde, çalıştığınız yerde mermer zeminler, tezgâh ve süs eşyaları varsa; mermerin nasıl temizleneceğini tüm detaylarıyla bilmenizde yarar var.

Boyalı Lekelerin Temizliği

Mürekkep, içki, sigara gibi birçok maddenin içinde çıkması zor olan renk verici maddeler bulunabilir. Özellikle mermer tezgâhlara koyulan sigaraların vermiş olduğu sarı lekeler için etkili olan çamaşır suyu ile mermer tezgâhınızı temizleyebilirsiniz. Bunun için çamaşır suyunun içerisine çok az amonyak eklemelisiniz. Su ile karıştıracağınız bu karışımla, mermeri güzelce ovalamalısınız ki malzemeler etki edebilsin. Son olarak boş suyla, mermer üzerinden çamaşır suyunu iyice temizleyene kadar durulamalısınız. Su lekesi kalmaması için kuru ve tüy bırakmayan bir bezle kurulayabilirsiniz. Mürekkep lekeleri için yine birkaç damla amonyak içerisinde %20 kadar oksijenli su ekleyerek bir karışım hazırlamalısınız. Bu karışım ile lekelerli iyice ovalamalısınız. Ancak uygulamayı yaparken karışımın elle temas etmemesi kendinizi korumanız adına faydalı olabilir. Eldiven kullanımı göz ardı etmemelisiniz.

 

Yağ Lekelerinin Temizliği

Mutfağınızda mermer tezgâh kullanıyorsanız; biliyorsunuzdur ki granit tezgahlara göre daha zor temizlenirler. Bunun için ağır maddeler kullanmadan önce klasik yağ çözücü spreyleri kullanabilirsiniz. Sıcak su, yağ çözücü sprey ve sert bir fırça ya da bulaşık teliyle hafifçe tezgahı ovalayabilirsiniz. Ancak yine de yağ lekelerinden kurtulamadıysanız; son çare olarak benzini denemelisiniz. Uygulamaları aynı gün içinde yapmamaya özen gösterin. Çünkü hem yağ çözücü hem benzin tehlikeli maddelerdir. Benzini çok az bir miktar tezgaha dökün ve temizleyin. Yanıcı bir madde olduğu için bir süre ateşle yaklaşmayın. Leke çıktıktan sonra benzinin uçup gitmesi için zaman tanıyın ve tezgahı benzin kalıntılarından sünger, deterjan ve su ile arındırın.

 

Sararan Mermerlerin Temizliği

Zaman içinde sararan ve parlaklığını kaybeden mermerleri, sabunlu su ile ovarak temizleyebilirsiniz. Temizlenmiş mermere daha sonra limon suyu ve tuz ile müdahale etmelisiniz. Limon suyunun içine biraz tuz ekleyip bu karışımla mermeri tekrar ovmalısınız. Ardından da bol su ile durulayıp kurumaya bırakmalısınız. Kuruduktan sonra sarı lekelerin gitmiş olduğunu fark edeceksiniz. Bu uygulamayı düzenli olarak yaparsanız; hafif sararmaları kolaylıkla yok edebilir; temizliği daha hızlı bitirebilirsiniz.

 

Pas Lekesi Olan Mermerlerin Temizliği

Mermer tezgahların üzerinde unutulan metal malzemeler çok hızlı şekilde oksitlenerek mermer üzerinde kahverengi pas lekeleri oluşturabilirler. Pas lekesinin temizlenmesi için oksalat asit kullanmanız gerekecek. Temizlik için bir yemek kaşığı kadar oksalat asidi, yine az miktardaki sıcak suyun içine eritmeniz gerekiyor. Temizliği yaparken eldiven giymeyi de unutmamalısınız. Aksi halde asit ellerinize zarar verebilir. Karışımla, mermer tezgahta sadece pas olan bölgeyi silmelisiniz. Sonrasında ise bol su ile durulayabilirsiniz.

 

Mermerlerin Rutin Temizliği için Ne Yapılmalı?

Mermerlerin genel olarak parlak, temiz ve bakımlı olması için belli aralıklarla bakımlarının yapılması gerekiyor. Bunun için soda, tebeşir tozu ve sünger taşı malzemelerinden oluşan bir karışıma ihtiyacınız olacak. 2’şer yemek kaşığı toz soda ve tebeşir tozu, 2 yemek kaşığı da sünger taşı tozunu elekten geçirerek hazırlayın. Üç malzemeyi karıştırdıktan sonra macun kıvamına gelmesini sağlayacak kadar da su ekleyin. Karışımı bir bez ile mermere sürün ve fazla baskı uygulamadan ovalayın. Ardından da temiz bir bezle iyice durulayın. Günlük temizliğinizde Arap sabunu kullanırsanız; mermerler daha parlak görünecektir.  Ayrıca mermer temizliği için kesinlikle sirke, tuzruhu gibi maddeleri kullanmayın. Asitli karışımların miktarlarını çok iyi ayarlayın yoksa asit mermere zarar verebilmektedir. Mermerin cilasının uzun süre korunabilmesi için ve evinizde uzun süre kullanılabilmesi için bakımına çok dikkat etmelisiniz.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi