Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Mobilyada Çıkmayan Lekeler Nasıl Çıkar?
Zor Lekeler Nasıl Temizlenir?
Leke oldukça geniş kapsamlı bir mevzudur. Her yerde ve her şekilde olabilmesi mümkündür. Önceleri lekeler için pek fazla çözüm bulunmazken şimdiler leke tutmayan kumaşlar, yüzeyler sayesinde artık lekeler kalıcı bir sorun teşkil etmiyor. Lekelere bilinçli bir şekilde müdahale ettiğinizde lekelerin daha hızlı ve kolay bir şekilde ortadan kalktığını göreceksiniz. Bunun için öncelikle dikkat edilecek olan lekenin türüdür.
Alkol Lekesi
Giydiğiniz kıyafete alkol döküldüyse önce şampuan ile müdahale edin. Ardından da beyaz ispirto ile tampon uygulaması yapın. Alkol eğer ahşap bir malzemeye döküldüyse; lekeli alanı mantar tıpalarla silmelisiniz. Masif ahşap üzerine dökülen alkol lekeleri için eter veya benzin kullanabilirsiniz. Ancak bu iki malzeme de son derece yanıcı maddelerdendir. Bu nedenle uçup gitmelerini beklemeli bu süreçte yakıcı hiçbir aletle bölgeye yaklaşmamalısınız.
Çay Lekesi
En sık görülen leke türlerinden bir tanesi çay lekesidir. Bu durum ülkemizde bol miktarda tüketilen bir içecek olmasına bağlanabilir. Çay eğer beyaz renkte kumaş bir alana döküldüyse; öncelikle limon suyuyla kumaşı silmelisiniz. Sonrasında da soğuk suyla durulama işlemi yapmalısınız. Renkli kumaşlarda ise leke henüz yeniyken; yumurta sarısı ve su karışımıyla lekeli alanı ovuşturmalısınız. Lekenin oluşma süresinin üzerinden zaman geçmişse bu durumda gliserinli suyla silme işlemi uygulamanız gerekiyor. Ancak günümüzde çamaşır deterjanları leke çıkarma konusunda oldukça başarılıdır. Bu ürünler için çay lekesi son derece basit bir lekedir. Tüm uygulamalardan önce leke giysideyse; çamaşır makinesinde kaliteli bir deterjanla yıkamayı denemelisiniz.
Çikolata Lekesi
Çikolata lekesi kumaş üzerindeyse; en iyi yöntem gliserinle ovuşturmaktır. İkinci adım olarak lekeyi yağ emici iki kâğıt arasında bir süre bekletmelisiniz. Bu şekilde kâğıtlar çikolatanın yağını iyice emecektir. Eğer uygulama sonucu leke temizlenmemiş olursa kumaşın rengi bozulmayacak türdeyse alkol ve su karışımıyla lekeyi silebilirsiniz. Halı üzerinde oluşan çikolata lekeleri için sabunlu su hazırlamalı ve lekeyi dıştan içe doğru silmelisiniz. Sonrasında ise leke üstüne talk pudra dökerek bir süre beklemeniz gerekecek. Pudrayı süpürgeyle temizledikten sonra da alkol ve su karışımıyla tekrar silmelisiniz.
Kahve Lekesi
Leke yeni oluştuysa üzerine biraz tuz dökerek ilk uygulamayı yapabilirsiniz. Sonrasında kumaşın türüne göre farklı yöntemler uygulamalısınız. Beyaz pamuklu kumaşlarda lekeyi sabunlu su ile silmeli; başaramazsanız oksijenli su ile denemelisiniz. Renkli kumaşlarda lekeyi çıkartmak için lekeye gliserin sürüp durulayabilirsiniz. Kıyafetlerinizde oluşan kahve lekeleri için etkili bir çamaşır deterjanıyla makinede yıkamayı da deneyebilirsiniz.
Mum Lekesi
Cilalı ahşapta oluşan mum lekelerinde bir karton parçasıyla kazıyarak mum tabakasının büyük kısmını yok edebilirsiniz. Sonrasında kalan parçalar içinse sıcak suyla ovalamak ve terebentin ile ketenyağı karışımıyla silmek yeterli olacaktır. Kumaş örtülere mum döküldüyse; elinizle kaldırabildiğiniz kadarını kaldırın ve kalanı temizlemek için örtüyü yıkayın. Kuruduktan sonra ütülerken; lekenin olduğu yeri iki kurutma kâğıdının arasında koyup ütüleyin. Hiçbir uygulama yapmadan mum lekesi olmuş alanın üzerine kâğıt yerleştirip ütü sıcaklığıyla müdahale edebilirsiniz.
Mürekkep Lekesi
Mürekkep lekesi en zor lekelerden bir tanesidir ve bu durum lekenin oluştuğu alana göre de değişiklik gösterir. Deri eşyalarınız üzerinde mürekkep lekesi oluşmuşsa limon suyu ile fırçalamanız yeterli olacaktır. Dayanıklı bir kumaştaysa; leke üzerine biraz limon sıkın ve sonrasında ılık sütle silin. Son olarak durulamanız yeterli olacaktır. Nazik kumaşlara aynı şekilde nazik davranmalısınız. Leke kuruduktan sonra üzerine bir miktar talk pudrası dökün ve fırçalayın. Beyaz çamaşırlarda oluşan mürekkep lekesi için sulandırılmış hardalı lekenin üzerine yayıp yarım saat beklemelisiniz. Sonrasında ise süngerle sadece lekeli alanı yıkamalısınız.
Pas ve Sigara Lekeleri
Pas lekeleri, bekletilen metal eşyalar nedeniyle kolaylıkla oluşabilir. Pas tabakasını yok etmek için zımpara kâğıdından faydalanabilirsiniz. Ayrıca pas tutmaya meyilli eşyaların pas tutmasını engellemek için de zeytinyağından faydalanabilirsiniz. Mutfak bezlerinde oluşmuş pas lekelerini çıkartabilmek için çok az limon suyunu ısıtın ve lekeli kısımları hazırladığınız sıcak limonlu suyla ovun.
Sigaralar, küllükler üzerinde kahverengi lekeler bırakabilir ki bu lekeler de çok çıkar. Yıkadığınız halde lekeler çıkmamışsa tuzdan faydalanabilirsiniz. İlk olarak mantar tıpayı ince tuza batırın. Sonrasında bu mantar tıpayla lekeleri ovalayın. Lekelerin kolayca çıktığını görebilirsiniz.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri