Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Döküm Tavadan Yanık Nasıl Temizlenir?
- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Faydalı ve Pratik Bilgiler
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 5512 okunma
Demir Tava Ve Izgaralar Nasıl Temizlenir?
Lezzetli ve sağlıklı yemeklerin bir numaralı ekipmanlarından olan demir tavalarda ve ızgarada birçok enfes yiyecek yapabilirsiniz. Demir tava ve tencereler ağır olmalarıyla ün salmış olsalar da aslında bu tencerelerde pişen yemeklerin lezzeti tartışılmaz. Ancak bu tencereler genellikli çok ağır oldukları sebebiyle çocukların erişemeyeceği yerlere kaldırılır ve orada unutulur. Birçok kişi de günlük hayatında çelik tencerelerden yanadır ama günlük yaşantısında demir tavaları, tencereleri ve ızgaraları kullananların çok iyi bilir ki bu ürünleri temizlemek son derece zordur.
Demir Tavaların Rutin Temizliği
Demir tavaların temizliğinde çok sık sabun kullanmak; ürüne zarar verebilmektedir. Bu nedenle eğer günlük kullanımda sıkça kullanıyorsanız; sadece su kullanarak temizlik yapmalısınız. Ne pişirmiş olursanız olun temizliği aynı şekilde yapmalısınız. Rutin temizlik için ihtiyacınız olacak şeyler bir fırça ve sudan başla bir şey değil. Plastik bir fırça ile tavayı fırçalarken sudan geçirmeniz; temizliği için yeterli olacaktır. Ancak suyun ısısının yüksek olmasına dikkat edin ki yemek kalıntılarından kalan bakteriler yok olabilsin. Ardından kâğıt havlu ile su damlalarını temizlemeli ve yüksek ısıdaki ocakta 5 dakika kadar kurutmanız yeterlidir.
Demir Tavaların Deterjan ile Temizliği
Demir tavalara deterjanı çok nadir olarak uygulamanız büyük önem taşır. Yaklaşık olarak 6 ayda bir kez olmak üzere zamanla oluşan matlığı gidermek adına sabun kullanımı söz konusu olabilir. Bunun içine yine bir fırça ile bu sefer biraz sabun da kullanarak fırçalayın. Ardından yine bol su ile durulamalısınız. Sabun kullanmak istemezseniz; salamura tuz ya da sirke gibi doğal maddeler de kullanabilirsiniz. Bu işlemlerin ardından da herhangi bir sıvıyağ ile tencereyi bolca yağlayın. 180 derecede ısıtılmış fırının içine yerleştirin ve bu şekilde bir saat kurumasını sağlayın. Fırından çıkarttıktan sonra yağın akıp gitmesi için tava ters olarak bırakılmalı. Bunun için altına önce bir tepsi yerleştirmeli, tepsi içine de yağlı kâğıt sermelisiniz ki arada bir de tepsi temizliği yapmak zorunda kalmayın. Demir tava ve tencereler asla bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır unutmayınız.
Izgaraların Temizliği
Izgara en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biridir ama ne yazık ki birçok kişinin mutfağında günlük bir pişirme yöntemi olarak kullanılmaz. Bunun nedeni olarak başta sayılabilecek şey ise temizliklerinin zor olmasıdır. Üzerinde pişirilen etlerden akan hayvansal yağlar temizliği daha da zor hale getirir. Ancak birkaç ufak noktaya dikkat ederek ızgaraların temizliğini de kolayca yapabilirsiniz.
Izgarayı Kullanmadan Önce Dikkat Edilecekler
Izgaranın kullanımdan sonra kolay temizlenmesini istiyorsanız; kullanmadan önce birkaç detaya dikkat etmelisiniz. Kullanımından önce ızgara, sıvıyağ ile bolca yağlanmalıdır. Bu yağlama işlemi, pişirilen tüm besinlerin, ızgaraya yapışıp kalmasını önlemek amacıyla yapılır. Bu durum ızgaranın temizliğini son derece basit hale getirir. Sıvıyağ bulma şansınız yoksa bile pişireceğiniz etlerin yağlı kısımlarını ızgaraya sürebilirsiniz.
Izgaraların Temizliği için Pratik Detaylar
Pişirme işlemi bittikten sonra, ızgara soğumadan ızgara fırçası ile temizliğini yaparsanız; su ile temizlemek daha kolay olacaktır. Soğumaya bırakılan ızgaralarda her türlü yapışan madde kuruyarak çıkması zor kalıntılar haline gelir. Sadece besin kalıntıları da değil; hayvansal yağların donmuş halleri de son derece zor temizlenirler. Bu işlemden sonra soğumasına izin verebilirsiniz. Soğumasının ardından elinize eldiven giymeli ve oldukça sıcak bir su kullanarak ızgarayı yıkamalısınız. Sıcak su ile birlikte etki edecek yağ çözücüleri de bu aşamada kullanmalısınız. Yağ çözücü etkisini gösterdikten sonra sünger, sıcak su ve deterjan yardımıyla ızgarayı iyice yıkamalı ve durulamalısınız.
Bir diğer yöntemde ise ızgaralar henüz soğumadan üzerlerine cam temizleyici sıkmaktır. Ancak bu yöntem de dikkat etmeniz gereken cam temizleyicinin ızgaradan daha sonra tam anlamıyla arındırılmış olmasıdır. Cam temizleyici sıcakken sıkıldığı zaman kirler kurumadan ızgaradan uzaklaşacaktır. Sonrasında yine sıcak su, deterjan ve sünger ile bolca yıkamak ve durulmak önemlidir.
Döküm Izgaraların Temizliği
Döküm ızgaraları temizlemek; çelik ızgaralara göre daha kolaydır çünkü döküm üzerinde fazla kalıntı tutmayan; tutsa bile kolaylıkla bırakabilen bir malzemedir. Döküm ızgaraların temizliği için kaya tuzu kullanılabilir. Izgara üzerine kaya tuzunu döktükten sonra ıslak olmayan bir bulaşık süngerinin yumuşak tarafıyla ızgara hafifçe ovulmalıdır. Böylece kirlerinden arınan ızgara yine deterjan ve sünger ile standart biçimde temizlenebilir.
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri