• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Sofraların vazgeçilmezi, yapılan yemeğin tadının güzel olma sebebi kuşkusuz ki tuzdur. Yemekte az olduğu takdirde yemeğin lezzetsiz olmasına sebep olduğu gibi, fazla olduğu takdirde de yemeğin yenememesine ve ziyan olmasına sebep olur.

Tuzun İçinde Nem Olmaması Neden Önemlidir?

Nemli ortamda kalan ve yapı gereği nemlenen tuz kullanım açısından zorluk sağlamaktadır. Bu zorluk büyük kapta bir arada tutulan tuzlarda katılaşmaya ve tuzun kullanılamaz hale gelmesine sebep olurken, küçük tuzluklar içerisinde tuzun akmamasına sebep olarak zor durumlar meydana getirir.

 

Tuz Neden Nemlenir?

Tuz bileşeninin içinde bol miktarda Sodyum (Na) ve Klor (Cl) elementleri bulunmaktadır. Bu elementler bir araya geldiğinden Sodyum Klorür (NaCl) yani tuz bileşiğini oluşturur. Meydana gelen bu bileşik nemi oldukça kolay bir şekilde çeken ve içinde barındırabilen bir maddedir.  Özellikle tuzun bulunduğu ortamın mutfak olduğu düşünülürse nemlenmemesi imkânsız olan bu madde, bazı püf noktalarına dikkat edilerek nemlenmeden saklanabilmektedir.

 

Tuzu nemlendiren en önemli etkenler havadaki sıcaklık ve nem oranıdır. Havadaki nem özellikle tuzun topaklaşmasına ve kullanılamaz duruma gelmesine sebep olur. Aynı zamanda tuzu güneş ışığının altında bırakmak da ısıyı arttırması açısından nem miktarının da artmasına sebep olur.

 

Tuzun Nemlenmesi Nasıl Önlenir?

Tuzun nemlenmesini önlemek için en bilinen yöntem tuzluğun içerisine pirinç koymaktır. Pirinç tuzluk içerisindeki fazla nemi içinde biriktirir ve böylece tuzun topaklaşmasını ve tuzluktan akmayacak şekilde oluşan yapışmaları önler. Ancak pirinç koyma yöntemi sadece küçük ve delikli tuzluklar için kullanılabilecek bir yöntemdir. Delikli olmayan tuzluklarda konulan pirinç yemeğin içerisine de düşebilir ve bu da yemeklerde hoş olmayan görüntülere ve tatlara sebep olabilmektedir.

 

Delikli olmayan tuzluklarda ve tuzları muhafaza etmek için konulan kaplarda nemlenmeyi önleyecek bir diğer yöntem ise tuzluğun içerisine katlanmış gazete kâğıdı koymaktır. Bu yöntemle hem tuzluğun içerisindeki nem gazete kâğıdında toplanır, hem de yanlışlıkla yemeğin içerisine atılma riski ortadan kalkmış olur.

 

Delikli olmayan büyük tuzluklar için kullanılacak bir başka yöntemde, kimyacılarda satılan ve Silikajel adı verilen kimyasal bir maddenin tuzun içerisine konmasıdır. Bu madde minik granüller halinde satılan ve mavi renkte olan bir maddedir. Madde içeriği gereği nemi hapseder ve bu esnada rengi maviden pembeye döner. Silikajel tamamen pembe olduğu takdirde güneşin altına koyarak içeriğindeki nemi buharlaştırıp yeniden maviye dönüştürmek ve yeniden kullanmak mümkündür. Silikajel bileşenini büyük tuzluğun ve tuz kaplarının içerisine koyarken ufak bir file parçasından yardım alınabilmektedir. Bu file parçasının içerisine bir avuca yakın miktarda konulan Silikajel, filenin ağzının bir lastik veya kumaş parçası ile kapatılması sonucu tuzluğa koymaya hazır hale gelir. Böylece tuz nemlenmeden ve bozulmadan uzun süre kap içerisinde durabilmekte ve yemeğin tadında veya tuzun etkisinde bir bozulma oluşmamaktadır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi