• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Bulaşık Süngeri Ne Kadar Zamanda Değiştirilmeli?

Hijyen, sağlık açısından hayati bir konudur. Kısaca bakterilerin yaşam alanlarından uzaklaştırılıp temizlenmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu kavram; insan bağışıklık sisteminin korunması, hastalıkların yayılmasının önüne geçilmesi gibi çok önemli görevlere sahiptir. Bu nedenle yaşamın her alanında hijyene çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bulaşık Süngeri Ne Kadar Zamanda Değiştirilmeli?

Ev içinde hijyen mutfakta başlar. Mutfak evin en sık temizlenen ve aynı zamanda en sık kirlenen bölümüdür. Mutfak lavabosu çevresi, yemek parçacıklarının sıçraması riskinin bulunduğu ocak kenarı, yiyeceklerin saklandığı buzdolabı ve hatta bulaşıkların yıkandığı bulaşık makinesi bile mutfaktaki bakteri üretiminin en yüksek olduğu yerlerdir. Bununla beraber elde yıkanan bulaşıkların da hijyen bakımından yetersiz kaldığı uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.

 

Elde Yıkanan Bulaşık Hijyenik Değil

Bulaşık makinesi hayatı kolaylaştırmasının yanında bulaşıkları yüksek derecelerde yıkayarak bakteri oluşumunun önüne geçer. Elbette bulaşık makinesinin nemli ortamında da bakteri oluşma olasılığı bulunmaktadır ancak makinenizi düzenli bir şekilde temizleyerek bu ihtimali ortadan kaldırabilirsiniz. Bulaşık makinesi kirli bulaşıkları 65-70 derece gibi yüksek sıcaklıklarda yıkarken elde yıkanan bulaşıklarda bu sıcaklığa erişmek mümkün değildir. Elde yıkanan bulaşıklar bu sıcaklığa ulaşamadığı için bakterilerin yok olması da söz konusu değildir.

 

Bulaşık Süngerleri Bakteri Üretir 

Bulaşıkları elde yıkarken kullanılan bulaşık süngerleri nemli bir ortam oluşturdukları için içlerinde bakteri oluşumu üst seviyededir. Bulaşık yıkadıktan sonra ne kadar temizlerseniz temizleyin içinde mutlaka nem kalacaktır. Bu da hijyenik olmayan birtakım sonuçları beraberinde getirir. İçinde bakteri üreyen bulaşık süngeriyle yeniden bulaşık yıkadığınızda sıradaki bulaşıkları da bakteriye maruz bırakmış olursunuz. Peki, bu duruma engel olmak için ne yapılmalı?

 

Bulaşık Süngerini Temiz Tutmanın Yolları

Bulaşık süngerlerinde oluşan bakterileri engelleyebilmek için birkaç basit yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilki, süngerin suyla temas etmeyeceği bir bölgede asılı durarak hızlıca kurumaya bırakılmasıdır. Bir diğeri ve daha garantili olanı ise, bulaşık süngerini kullandıktan sonra iyice sıkıp mikrodalgada birkaç saniye kurutmaktır.

 

Bulaşık Süngerini En Fazla 2 Hafta Kullanın

Yeni kullanılmaya başlanan bir bulaşık süngerinin ömrü en fazla iki hafta olmalıdır. Her bulaşıkta süngerinizin tam olarak kuruduğundan emin bile olsanız uzun süre aynı süngeri kullanmak sağlık açısından tehlike yaratabilir. Bu nedenle bir seferde birden fazla sünger satın alarak sık sık değişiklik yaparsanız bu tehlikeyi büyük oranda azaltmış olursunuz. Aksi takdirde bulaşıklardaki bakterileri içine hapsetme özelliği olan bu süngerler, hastalıkların evinize doluşmasına davetiye çıkarabilir.

 

Tezgâhta Kullanılan Bezler de Değiştirilmeli

Aynı durum tezgâh temizliğinde kullanılan bezler için de geçerlidir. Bu bezlerin de ıslak bırakılmamaları ve sık sık çamaşır makinesi ile yüksek sıcaklıklarda yıkanmaları gerekmektedir. Mutfak içerisinde nemli kalabilecek bütün ortamlar için aynı durum geçerlidir. Çünkü bakterilerin büyük bir çoğunluğu nemli ve sıcak ortamlarda çoğalırlar. Mutfak lavabosunun kenarları ve evye de tehlike grubuna dâhildir. Bu alanların temizliğinin tam olarak sağlanması, mutfakta hazırlanan yiyeceklerin bile hijyeninde önemli rol oynar.

 

Mutfağınızda zararsız gibi göründüğü halde sağlığınızı tehdit eden birçok unsur bulunur. Bunlardan biri de bulaşık süngerleridir. Bulaşıklarınızı her zaman bulaşık makinesinde yıkamayı tercih edin. Böylece yüksek sıcaklıklarda bakterilerin yok olduğundan emin olabilirsiniz. Eğer bulaşık makinesi kullanma şansınız yoksa ya da bazı bulaşıkları elinizde yıkamanız gerekiyorsa öncelikle kullandığınız süngerin iki haftadan fazla kullanılmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra kullandığınız süngeri mikrodalga fırında kurutarak süngerinizin kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.  Bu şekilde kendinizi ve sevdiklerinizi bakterilerden ve onlara bağlı hastalıklardan koruyabilirsiniz.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi