• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Yumuşatıcılar, makinede yıkanan çamaşırları, yumuşatmak ve güzel kokmasını sağlamak için kullanılıyor olsa da, uzmanlara göre, kumaşın yapısında kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Özellikle küçük bebeklerde ve alerjik yetişkinlerde, yumuşatıcı ile yıkanmış giysiler, son derece rahatsız edici kızarıklıklara da sebep olmaktadır. Bu yan etkilerine rağmen, yumuşatıcının güzel kokmasından ve yumuşak olmasından vazgeçemeyenler için durum içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Yumuşatıcıların içinde, bu etkileri sağlayan çok miktarda kimyasal madde olması da, yumuşatıcı kullanmak istemeyenlerin sayısının artmasına sebep olmuştur. Tüm bunlar artık çaresiz değil. Evde yumuşatıcı hazırlamak ve doğal olduğu için de yan etkilerinin yaşanmaması, çevreye zarar vermemesi mümkün hale geldi. Evde yapılan doğal yumuşatıcılar, kumaşların da daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

Evde Doğal Yumuşatıcı Yapmanın Faydaları

Evde yapılan doğal yumuşatıcı, her şeyden önce, masraflardan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Çamaşırlarınız, kimyasala maruz kalmadığı için, daha uzun ömürlü olacaktır. Doğal malzemelerden yapmış olduğunuzdan, alerjik reaksiyona sebep olmayacaktır ve kimyasal maddelere maruz kalmamanızı sağlayacaktır.  Evde yaptığınız doğal yumuşatıcının içeriğindeki maddeler, çamaşır makinizin kireçlenmesini engelleyecek yapıda olduğundan, makinenizin de ömrünü uzatacaktır. Market tipi yumuşatıcılara nazaran, daha doğal ve hafif bir kokusu olacağından, kıyafetlerinizi giydikten sonra sıktığınız parfümünüz ile yumuşatıcının kokusunun karışması sorunu yaşanmayacaktır.

 

Lavanta Kokulu Yumuşatıcı Yapımı Tarifi

500 ml elma sirkesini, 1,5 litrelik pet su şişesine alınız. İçerisine, kaynamış soğumuş haldeki 150 ml suyu ekledikten sonra, bir çay bardağından az eksik karbonatı da ekleyerek kapağını kapatıp çalkalayınız. Son olarak, hazırladığınız karışımın içine, aktarlardan temin edebileceğiniz lavanta yağından, 1 yemek kaşığı ekledikten sonra tekrar çalkalayınız. Bu karışımı, her kullanmadan önce birkaç kez çalkalamanız, malzemelerin yeniden birbirine karışmasını sağlayıp kullanmanız gerekmektedir. Doğal malzemelerden yapıldığından ve koruyucu eklenmediğinden, 3 haftadan daha uzun süre bekletmemeniz gerekmektedir.

 

Evde Yapılan Yumuşatıcı Nasıl Kullanılır?

Evde doğal malzemelerle hazırlayacağınız yumuşatıcıyı, mümkün olduğunca bekletmeden kullanmalısınız. Bunun için, en uygun yöntem, tarifteki ölçekleri azaltarak, her kullanış için bir kullanımlık hazırlamaktır. Malzemeler, ilk karıştırıldığında, en üst düzeyde etkiye sahiptir. Normalde kullandığınız kimyasal yumuşatıcılar, konsantre yapıda olduğundan, evde hazırladığınız doğal yumuşatıcının miktarı daha fazla olmalıdır. Örneğin, bir küçük kapak kimyasal yumuşatıcı yerine, 1,5 çay bardağı yumuşatıcı kullanılmalıdır.

 

Portakal Kokulu Doğal Yumuşatıcı Tarifi

Çarşaf ve nevresimler gibi çamaşırlar, daha ferah kokular ile yıkandığında, sonuç daha etkili olabilmektedir. Bu tarifi, tek kullanımlık olarak hazırlayacağız. Yarım çay bardağı elma sirkesini su bardağına koyunuz. Üzerine yarım çorba kaşığı karbonat ekleyiniz. Yarım çay bardağı kaynamış soğumuş suyu da ekleyerek kaşıkla homojen hale gelene kadar karıştırınız. Üzerine, aktardan aldığını portakal yağından bir çay kaşığı ekleyiniz ve karıştırınız. Bu hazırladığınız yumuşatıcının tamamını, makinenin yumuşatıcı kısmına koyunuz ve çamaşırlarınızı yıkayınız.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi