Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Fabraea Yaprak Ve Meyve Lekesi Nedir?
Fabraea Yaprak ve Meyve Lekesi
Diplocarpon mespili
Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Diplocarpon mespili (Sorauer) Sutton = Fabraea maculata Atk. (anamorph: Entomosporium mespili (DC.) Sacc.) fungal hastalik etmeni olup, ilk olarak yaz baslarinda yaprak lekesi olarak hastalik kendini belli eder. Siddetli olarak etkilenen meyve agaçlarinda yapraklar agostosun ortasi ya da sonuna dogru dökülür. Bir kaç yil içerisinde hastaliktan zayif düsmüs agaçlar, hava kosullari ve hastalik gibi diger faktörlere karsi da hassaslasirlar. Fungal etmen yere dökülen infekteli yapraklarda kis gibi olumsuz kosullarini geçirir. Fungusun olgun spor üreten organlari bahar sonlarina dogru 1-2 hafta içerisinde sporlarini serbest birakir ve ilk infeksiyonlarini gerçeklestirirler. Hafif geçen bir kis ortamlarinda bu spor üreten üreme organlari infekteli dallarin kanserli dokularinda da gelisme gösterir.
Burada olusan sporlarda infeksiyonun meydana geldigi yapraklara hava akimlari ile tasinmaktadir. Temmuz ortasina kadar, fungal etmen daha fazla enfeksiyona neden olan sporlarini üretmektedir. Siddetli olarak etkilenmis yapraklar yere dökülür ve soguk geçen kis aylarindan sonra bu yapraklar bir sonraki sezonda fungusun tekrar inokulum kaynagini olustururlar.
Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastaligin baslangiç belirtileri küçük, 14 mm çapinda açili kirmizi kahverengi renkli lekeler seklindedir. Lekeler çogunlukla üst yaprak üzerinde meydana gelir. Lekeler genislerken, birlesir ve yapraklar yanik bir sekil almaktadir. Dal ve gövdelerde ise çökük lekeler olusur. Kanser olarak adlandirilan bu lezyonlar uzunlamasina olarak gövde de ya da dalda gözükür ve bazen gövdeyi sararak dal ve bitkinin geriye dogru ölümününe sebebiyet verir. Bir el büyüteçi ile yapraklardaki lekelere bakildiginda bir çok siyah benekler yaprak lezyonlari üzerinde görülür. Bu lekeler fungusun üreme organlaridir.
Mücadelesi
Kültürel mücadele
- 1. Hastalıklı kuru ve yas dallar hastalik etmeninden ari olan yerlere kadar budanmali ve yok edilmeli.
- 2. Enfeksiyon kaynagı yere dökülen yapraklar oldugundan bu yapraklar toplanmali ya da derin sürüm yapilarak topraga gömülmelidir.
- 3. Hastalıklı dallar budama yapilarak uzaklastirilirken kullanilan aletler ya da budama aletleri dezenfek edilmeli (çamasır suyu kullanilabilir).
- 4. Dayanıklı çesitler tercih edilmeli.
Kimyasal mücadele
Kimyasal mücadele olarak, özellikle hastaliga hassas olanlar mancozeb veya chlorothalonil ile ilaçlanabilir. Ilaçlama zamani olarak ilk ilaçlama gözler uyaninca yapilmali ve bunu 10-20 gün ara ile mütakip ilaçlamalar izleyebilir. Mütakip ilaçlamalar hava durumuna bakilarak ve muhtemel enfeksiyon olma durumklarinda yapilmalidir. Sezon boyunca yagan yagmurlardan sonrada ilaçlamaya devam edilir.
Hintyağı Bitkisi Dünyanın En Zehirli Bitkisidir. Doğu Afrika, Hindistan’ın Doğal Bitkisidir. İçindeki Risin İsimli Toksin Özellikle Tohumlarında Fazladır. Tek Bir Tohum Yaklaşık 1-2 Gün İçinde Acı Verici Bir Ölüm Yaratır. Zehirlenme Başladıktan Sonra Durdurmak İmkansızdır Bir Panzehiri Yoktur. Kusma, Kanlı İshal Ve Yanma Hissi Başlıca Zehirlenme Belirtisidir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri