Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Mısırda Kuzey Yaprak Yanıklığı Mücadelesi

- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Bitki Hastalıkları (Fitopatoloji)
- 1 dosya
- 1 resim
- 0 yorum
- 4511 okunma
MISIR YAPRAK YANIKLIĞI
- Bipolaris (=Helminthosporium) maydis Nisik
- Exserohilum (=Helminthosporium) turcicum Pass.
MISIR YAPRAK YANIKLIĞI HASTALIK BELİRTİSİ
Mısır yaprak yanıklığının etmeni bir mantardır. Kışı mısır artıklarında ve tane içerisinde geçirir. Rüzgar ve su ile taşınır. Baklava dilimine benzeyen küçük lekeler hastalık ilerledikçe büyük lekelere dönüşür.
Etmen; yaprak, kın, koçan yaprağı, koçan sapı ve koçanda bulunabilir. Etmen ayrıca fide döneminde kök çürüklüğü ve solgunluğa da neden olabilir. Hastalık ılıman (20-32°C) ve nemli bölgelerde görülmektedir. 18-27°C ve nemli havalar hastalık gelişimini teşvik ederken kuru havalar ise engeller.
Hastalık ekstrem koşullarda 4-5 yapraklı devreden itibaren görülebilmektedir. Bitkilerin hastalığa duyarlı devresi olan tozlanma döneminde ağır enfeksiyonlar meydana getirir. Hastalık bu dönemden önce ortaya çıkmışsa verim kaybı %50 olabilmektedir.
MISIR YAPRAK YANIKLIĞI HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BİTKİLER
Mısır yaprak yanıklıkları mısırın yanı sıra sorgum, tatlı sorgum ve sudan otunda da görülür.
MISIR YAPRAK YANIKLIĞI MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Kültürel Önlemler
- Hastalığa karşı dayanıklı çeşitler ekilmelidir.
- Ekim nöbeti uygulanmalıdır.
- Toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılmalı, özellikle aşırı azotlu gübreleme yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Tarladaki hastalıklı bitki artıkları temizlenmelidir.
MISIR YAPRAK YANIKLIĞI KİMYASAL MÜCADELE
Ülkemizde bu hastalığa karşı kimyasal mücadele önerilmemektedir.
MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIK VE ZARARLILAR
Dokümanlar
- Mısır Yaprak Yanıklığı 1171 kb

“Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.” – Grange
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya